Izraelben eltávolítják a palesztin zászlókat a közterületekről

külföld
2023 január 09., 11:32

Izrael új szélsőjobboldali nemzetbiztonsági minisztere, Itamar Ben-Gvir arra utasította a rendőrséget, hogy távolítsák el a palesztin zászlókat a közterületekről, a palesztin nemzeti szimbólumot pedig „terrorcselekménynek” nevezte - írja az Al Jazeera. „Nem fordulhat elő, hogy a törvénysértők terrorista zászlókat lengessenek, terrorizmusra buzdítsanak, ezért elrendeltem a terrorizmust támogató zászlók eltávolítását a közterületekről és az Izrael elleni uszítás leállítását” – mondta a miniszter.

Palesztinok zászlót lógatnak ki az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben
photo_camera Palesztinok zászlót lógatnak ki az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Az izraeli törvények nem tiltják a palesztin zászlót, mint olyat, de a biztonsági erőknek joguk van eltávolítani, ha úgy ítélik meg, hogy a jelenléte fenyegeti a közbiztonságot.

Ben-Gvir azután rendelkezett így, hogy szombaton nagy kormányellenes tüntetés volt Tel Avivban, ahol néhány tiltakozó palesztin zászlóval vonult fel, és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt fasisztának nevezték. Netanjahu a zászló jelenlétét „vad uszításnak” nevezte. Ben-Gvir intézkedése keményvonalas hozzáállást ígér a palesztin identitás kifejezésével, a szólásszabadsággal és a palesztin-párti tüntetésekkel kapcsolatban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.