Nincs megállás Nigériában, megint elraboltak több tucatnyi embert

külföld
2023 január 09., 18:11
comments 3

Több mint 30 embert raboltak el vasárnap egy vasútállomásról, a dél-nigériai Edo államban. Az állomás személyzetét és a vonatra várakozó utasokat, AK-47-es puskákkal felfegyverzett fegyveresek támadták meg és hurcolták el - közölte helyi kormányzói hivatal. A támadás során az emberrablók többször is a tömegbe lőttek, többen megsebesültek. A rendőrség és a katonaság azonnal megkezdte az áldozatok felkutatását és mentését, amiben a környéket jól ismerő, helyi vadászok segítségét kérték.

Nigériában az utóbbi években rendszeressé váltak a hasonló támadások, a mostani incidensre egy hónappal az elnökválasztás előtt került sor, ahol a biztonság a kampány egyik fő témája. Az emberrablások fő célja, a hatalmas váltságdíjjak kifizettetése az áldozatok családtagjaival, ezt azonban törvény tiltja Afrika legnépesebb országában. A rendeletet tavaly tavasszal fogadta el a szenátus az ország egyre növekvő és jövedelmező emberrablási iparának megfékezésére. Ez alapján legalább 15 év börtönbüntetés jár érte, ha valaki váltságdíjat fizet egy elrabolt személy kiszabadításáért.

Világszerte számos országban, például az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is ellenzik a váltságdíj gyakorlatát, azzal érvelve, hogy az emberrablások leállításának legjobb módja az ösztönzés megszüntetése. Ugyanakkor az áldozatok családtagjai szerint, nem a váltságdíj kifizetése a fő probléma, hanem maga az emberrablás.

(BBC, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.