Sosem kelt még el annyi Rolls-Royce, mint tavaly

gazdaság
2023 január 09., 16:27
comments 8

A kínai piac lassulása és az oroszországi szállítások leállása ellenére tavaly rekordszámú a Rolls-Royce luxusautót adott el annak gyártója. Az értékesített járművek átlagára 534 ezer dollár (197,3 millió forint) volt.

A BMW konszern tulajdonában lévő luxusmárka 2022-ben 6021 járművet értékesített, ami 8 százalékkal több, mint a szintén értékesítési csúcsnak számító 2021-es adat.A Rolls-Royce legnagyobb felvevőpiaca továbbra is az Egyesült Államok, a luxuskocsik 35 százaléka itt köt ki. Kínában, a második legnagyobb piacon a járványügyi korlátozások miatt tavaly kevesebbet tudtak eladni. Az európai piac stabil növekedést produkált, Németországban és az Egyesült Királyságban is megdőltek a korábbi értékesítési rekordok. Az Oroszország elleni szankciók miatt viszont ott 250-300-zal kevesebb autót értékesített, mint egy évvel korábban.

photo_camera Torsten Müller-Ötvös a Spectre bemutatóján Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Torsten Müller-Ötvös vezérigazgató az éves adatokat értékelve azt mondta, a teljes portfólióban erős volt a kereslet, a rekordértékesítés mellett a cég első, teljesen elektromos meghajtású modelljének, az Spectre-nek a bemutatása miatt is fontos volt a 2022-es év. A luxusgyártó első elektromos modellje az idei év végén kerül a piacra, és az előrendelések már most jóval meghaladták a várakozásokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.