Tombolnak a vírusok, január első hetében több mint egymillióan voltak háziorvosnál

Egészségügy
január 09., 19:33
comments 3

„A légúti megbetegedéssel háziorvoshoz forduló betegek száma robbanásszerűen megnőtt a karácsonyi ünnepi időszakot követően”, mondta az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos az Inforádió Aréna című műsorában. Békássy Szabolcs hozzátette:

január első hetében több mint egymillió orvos-beteg találkozásra került sor a háziorvosi alapellátásban, ami több mint a tavaly januári adat.

Elmondása szerint idén nemcsak Covid-fertőzöttekkel, hanem influenzafertőzöttekkel is foglalkoznak a háziorvosok. A szakember szerint az esetszámok növekedésében jelentős szerepet játszhatnak a karácsonyi találkozások is.

„Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évek szigorú járványügyi intézkedései miatt a szervezetünk is sokkal fogékonyabb a különböző kórokozókra, mert az elmúlt két-három évben nem találkoztunk annyiszor ezekkel a kórokozókkal, hogy a természetes immunitás ki tudott volna alakulni, és sokkal fogékonyabbak leszünk a légúti megbetegedésekre”

- tete hozzá. Példaként említette azt az RSV-fertőzést, ami korábban jellemzően csak gyerekek körében fordult elő, most viszont felnőttek között is terjedt. Arról, hogy az új Covid-variáns ellen mennyire védenek a vakcinák, elmondta, hogy egyelőre nincs kellő mennyiségű tapasztalat. Békássy figyelmeztetett: az új alvariáns ötször jobban terjed, mint a tavaly tavasszal tomboló omikron változat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.