27 európai országból 12-ben legalább egyszer havi átlaghőmérséklet-rekordot mértek 2022-ben

idióta rekordok
2023 január 10., 17:09

Tizenkét európai országban mértek havi átlaghőmérséklet-rekordot 2022-ben, miközben a tavalyi nyárnál melegebb évszak még sosem volt a kontinensen, írja a Guardian.

A vizsgált 27 országból 12-ben mértek legalább egyszer havi átlaghőmérséklet-csúcsot 2022-ben. Az átlaghőmérséklet-csúcsok a 12 ország összes rekorder hónapjában minimum 1,9 Celsius-fokkal voltak afölött, amit az 1991 és 2020 közötti években jegyeztek fel.

Az Európai Unió Kopernikusz klímaváltozás-figyelő szolgálatának (C3S) friss adatai szerint a tavalyi volt Európa második legmelegebb éve, és 2022 nyara a valaha volt legmelegebb nyár.

A legnagyobb havi hőmérséklet-emelkedés Ausztriában volt, a 2022. októberi átlag 3,3 C°-kal volt több, mint 1991–2020 között bármikor. Franciaországban májusban és októberben, Szlovéniában októberben volt magasabb C°-kal vagy még többel a havi átlag a referencia-időszakhoz képest. Horvátországban és Görögországban 3 C°-kal mértek decemberben többet, mint bármikor korábban.

Olaszországban májusban, októberben és decemberben mérték a legmagasabb havi átlaghőmérsékletet. Spanyolországban május, július és október, Portugáliában május, július és december lett új csúcstartó.

A Guardian elemzése szerint ezeken az országokon kívül Belgiumban, Észtországban, Lettországban és Litvániában is mértek még rekordot.

Az elemzés további megállapításairól itt lehet olvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.