Idén sem a sporton spórol az Orbán-kormány

POLITIKA
2023 január 10., 07:10
comments 14

A rendeleti kormányzás adta jogával élve 2022 utolsó napjaiban a kormány drasztikusan átírta és a Magyar Közlönyben rendeletként tette közzé a 2023-as év költségvetését. Részben ezért sem könnyű követni, honnan mennyi pénz folyik a sportba, de az mfor.hu most megpróbálta összerakni.

A portál arról is ír, hogy a honvédelmi tárca kezelésébe tartozó terület alapvető sportszakmai feladatokra is kap pénzt a különféle beruházási projektek és az államkasszából elmaradó bevételként megjelentő tao-támogatások mellett, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

Mindazonáltal számításaik szerint a júniusban benyújtott és elfogadott költségvetés alapján mindent egybevéve 385 milliárd forintot tervezett elkölteni a kormány a sport területén, amiből 139 milliárd az az összeg, ami tao címén az államkassza helyett különböző sportszervezetekhez, egyesületekhez megy. Becslésük szerint idén a sportkassza legalább 415 milliárd forintra rúghat a beazonosítható tételek összesítése után.

Ami biztos, hogy az alapvető feladatokra - vagyis azon önálló előirányzatokra, melyek a költségvetés állandó részét képezik - 9 százalékkal többet költ idén a kormány: 167,2 milliárd helyett 182,6 milliárdot.

Ezen a fronton a változások:

  • A versenysport és szakmai feladatok támogatása a korábbi 28,7 milliárd helyett 58,4 milliárd forint.
  • 55 százalékkal többet kapnak a kiemelt sportegyesületek : 8,7 milliárd helyett 13,6 milliárd forintot.
  • A „sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatása” előirányzat 27,8 milliárd helyett 33,6 milliárd.
  • Az autó-motorsport támogatása is nőtt picit: a korábbi 16,5 milliárd után 19,6 milliárd forint szerepel erre a célra.

Egy helyen mentek csak lefelé: a kiemelt nemzetközi sportesemény stratégiára 29,6 milliárd helyett 13,4 milliárd jut idén. Viszont amint arra az mfor.hu felhívja a figyelmet, óvatosan kell ezzel az adattal is bánni, ugyanis a kormány tavaly a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodának szervezte át a rendezvényeket. Be is került egy újabb tétel a büdzsébe: kiemelt nemzetközi sportesemények és egyéb kiemelt állami rendezvények lebonyolítására 60,5 milliárd forintot szánnak 2023-ban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.