Mivel évek óta választások sem voltak, hétfő óta választott képviselők sincsenek Haitin

külföld
január 10., 7:51
comments 1

2016 óta nem szerveztek választásokat Haitiben, így aztán - helyi idő szerint - hétfő óta nincsenek választott képviselők sem. Az állam területén eközben bandák uralkodnak.

Hétfőn az utolsó tíz, még hivatalában lévő szenátor szimbolikusan befejezte mandátumát, azonban a törvényhozói hatalom már 2020 januárjában megszűnt, amikor az összes képviselő és a felsőházi tagok kétharmada lemondott hivataláról, és senki sem lépett a helyükre.

„Nem merünk demokráciáról beszélni, miközben az ország területének nagyobb részén átveszik a hatalmat a fegyveres bandák” - mondta el Samuel Madistin ügyvéd, aki úgy véli, „az állam gyakorlatilag nem létezik”.

Az utolsó megválasztott elnököt, Jovenel Moise üzletembert 2021 júliusában, saját lakásában ölték meg.

A gyilkosság tovább mélyítette a válságot, melybe az ország a közintézmények meggyengülése miatt süllyedt.

Haitit jelenleg Ariel Henry miniszterelnök kormányozza, ám őt alig két nappal Moise meggyilkolása előtt nevezték ki, legitimitását sokan kétségbe vonják.
Az ENSZ 13 éven át, 2004-től 2017-ig tartó haiti misszióját követően fokozatosan csökkentette több ezer fős jelenlétét, mára csupán mintegy hatvanan maradtak, hogy a politikai stabilitást erősítsék.
A válságot tovább súlyosbítja a kolera újbóli megjelenése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt