Tízezreket kellett evakuálni Kaliforniában az áradások miatt

külföld
2023 január 10., 06:33

Evakuálni kellett a tengerparthoz közeli Montecitót Los Angeles mellett, de heves esőzések sújtják Santa Barbara megyét is, ahol olyan hírességek élnek, mint Harry herceg és felesége vagy Oprah Winfrey.

A BBC azt írja, az áradásoknak már 12 halálos áldozata van, és ezrek maradtak áram nélkül. Hétfőn délután még több százezer ember volt áram nélkül.

Az MTI szemléje szerint Santa Barbarában körülbelül tízezer, Santa Cruz megyében pedig 32 ezer embert evakuáltak az áradások miatt. Kötelező kitelepítést rendeltek el Sacramento közelében, Wilton városában is.

photo_camera Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Gavin Newsom kormányzó kérésére Joe Biden amerikai elnök még vasárnap este veszélyhelyzetet hirdetett ki Kalifornia államban, ami szövetségi pénzügyi forrásokat tesz elérhetővé az állam hatóságai számára a védekezéshez és a károk elhárításához. A kormányzó egyébként saját hatáskörben már múlt szerdán vészhelyzetet hirdetett, és az állami katasztrófa-elhárítás egységeit is a legmagasabb készültségbe helyezte.

A meteorológusok szerint ez az elmúlt évek legkomolyabb vihara. San Francisco körzetében a hétvégi összesítés alapján az elmúlt két hétben több, mint 250 milliméter eső esett, és megdőlt a napi csapadékrekord is. A Sierra Nevada hegységben rengeteg hó esett, a Keleti-Sierrában december 26-a óta már három méternél is több.