Felfüggesztették a Francia Labdarúgó-szövetség elnökét, miután becsmérelte Zidane-t

foci
2023 január 11., 14:58

Noël Le Graëtet, a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnökét felfüggesztették tisztségéből pár nappal azután, hogy becsmérlő megjegyzéseket tett az 1998-as világbajnokság hősére, Zinedine Zidane-ra - írja a France24. Ezenkívül több nő is szexuális zaklatással vádolja, amit Le Graët tagad. A szövetség végrehajtó bizottsága szerdán délelőtt rendkívüli ülést hívott össze, amelyen Philippe Diallo alelnököt nevezték ki ideiglenes vezetőnek. Az ülésen úgy határoztak, hogy a tisztség tisztán szimbolikus lesz ezentúl, az elnöknek nem lesz igazi hatalma.

Noel Le Graet
photo_camera Noël Le Graët Fotó: FRANCK FIFE/AFP

Le Graët felfüggesztéséről egy nappal azután döntöttek, hogy nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie a Zinedine Zidane-ról tett megjegyzései miatt, amelyen játékosok, politikusok és a közvélemény is felháborodott. Zidane esélyes volt arra, hogy Didier Deschamps távozása esetén átvegye a francia válogatott vezetőedzői posztját, végül utóbbi szerződését meghosszabbították.

Amikor vasárnap Le Graëtet arról kérdezték, hogy megfontolná-e Zidane-t a vezetőedzői posztra, azt mondta, hogy még telefonon sem hívná fel, arra pedig, hogy Zidane a brazil válogatott edzője lehet, azt mondta: „Tojok rá, oda megy, ahova akar.”

Kedden az FFF etikai bizottságának vezetője, Patrick Anton lemondásra szólította fel Le Graëtet, a kijelentései alapján szerinte ugyanis „elvesztette a józanságát”. „Erős és higgadt vezetésre van szükségünk, ami sajnos már nincs meg. Az egész szezonban az etikai szabályokat kell alkalmaznunk a vezetőkre, és fegyelmi bizottságok elé kell utalnunk az eseteket, mert átlépték a határt” - tette hozzá Anton.

Korábban Kylian Mbappé is kritizálta Le Graëtet, Twitteren azt írta: „Zidane Franciaország, nem lehetünk tiszteletlenek egy legendával”. Amelie Oudea-Castera francia sportminiszter pedig úgy reagált, hogy az ország „legnagyobb sportági szövetségének” elnöke átlépett egy határt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.