Meghalt Tatjana Patitz, a '90-es évek egyik nagy szupermodellje

DIVAT
2023 január 11., 18:59

56 éves korában elhunyt Tatjana Patitz, a '90-es évek szupermodelljeinek egyike. Patitz Hamburgban született, majd Svédországban nőtt fel. 1983-ban, 17 évesen harmadik lett az Elite modellverseny svédországi fordulójában, ám nem indult be rögtön a karrierje.

Tatjana Patitz 2015-ben
photo_camera Tatjana Patitz 2015-ben Fotó: URSULA DUREN/dpa Picture-Alliance via AFP

A legendás német divatfotós, Peter Lindbergh fedezte fel 1985-ben, majd lefotózta 1988-ban az amerikai Vogue „Fehér ing: Hat szupermodell, Malibu” című anyagába, és 1990-ben a brit Vogue szupermodelles címlapjára Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington és Cindy Crawford mellett. Ők voltak „a nagy ötös,” és ezt a címlapot látta George Michael és hívta meg őket a Freedom! '90 című számának videoklipjébe (Patitz 3:30-nál, szőke göndör hajjal tűnik fel). Később szerepelt a híres motoros fotósorozatban is.

Patitz dolgozott Lindbergh mellett Herb Ritts-szel, Patrick Demarchelier-vel, Irving Penn-nel, Richard Avedonnal és Helmut Newtonnal is, miközben az összes jelentős divatmagazin címlapján megfordult. Emellett szerepelt a legnagyobb nemzetközi divatházak bemutatóin is. Később állatvédő aktivista lett.

link Forrás

„Tatjana mindig is a sikk európai szimbóluma volt, mint Romy Schneider és Monica Vitti. Sokkal kevésbé volt szem előtt, mint a társai - titokzatosabb, felnőttebb, elérhetetlenebb volt -, és ennek megvolt a maga vonzereje” - emlékezett vissza rá Anna Wintour, a Vogue magazinok globális szerkesztőségi igazgatója. (Vogue, W)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.