Megvan az év vadvirága: a borzas len

természet
2023 január 11., 15:09
comments 2

A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amit a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Biológiai Társaság bonyolított le.

A tavaly decemberben indított szavazáson a szavazatok 60 százalékát a borzas len (Linum hirsutum) kapta, jelentősen megelőzve a tarka nőszirmot és a selymes peremizst.

Azt írják, a szavazásra jelölt 3 hazai növényfaj a szárazabb, sztyeppi élőhelyekhez kötődtek, így a szervezők ezen élőhelyek fontosságára és megőrzésük lehetőségeire kívánják felhívni idén a figyelmet.

Borzas len (Linum hirsutum)
photo_camera Borzas len (Linum hirsutum) Fotó: Guérin Nicolas/Wikipedia (Creative Commons CC-BY-SA-3.0)

Az Év vadvirága kezdeményezés célja a hazánkban honos ritka vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése és védelme.

A borzas len Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj. Magyarországon a fajjal száraz gyepekben, sztyepréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk. A borzas len 50-80 cm magas, felegyenesedő szárú évelő növény. Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 forint. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.