Rekordmelegek voltak az óceánok 2022-ben

klímaváltozás
2023 január 11., 09:41

Rekordmelegek voltak a világ óceánjai 2022-ben egy felmérés szerint, mert az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt felhalmozódott többlethő több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el.

A rekordok 1958 óta dőlnek meg folyamatosan, de a felmelegedés 1990 után látványosan felgyorsult. Megbízható adatok az óceánok hőmérsékletéről 1940-től vannak, de valószínűsíthető, hogy az elmúlt 1000 évben most a legmelegebbek az óceánok, és gyorsabban melegszenek fel, mint az elmúlt 2000 évben bármikor.

A kutatás szerint az óceánok körülbelül 10 zetajoule-lal több hőt nyeltek el 2022-ben, mint 2021-ben, ami annyi, mintha a Földön minden ember 40 hajszárítót használna egész nap és minden nap. A kutatók az óceánok sótartalmát is vizsgálták, amely jelöli a sűrűségüket, és ez is rekordokat döntött 2022-ben.

A tengerfelszín hőmérséklete pedig nagy mértékben befolyásolja a szárazföldi éghajlatot is: extrém időjárás, intenzívebb hurrikánok, tájfunok, sok esőzés, áradás. Emellett a jég olvadása miatt a tengerszint is megemelkedik, ami veszélyeztetheti a part menti településeket.

Az óceánok hőmérsékletét sokkal kevésbé befolyásolja a természetes klímaváltozás, mint a légkör hőmérsékletét, így az óceánok a globális felmelegedés tagadhatatlan mutatói. Eközben a szárazföldi hőmérséklet is mindenhol rekordokat dönt, várhatóan a tavalyi év lesz a negyedik vagy ötödik legmelegebb év. (Guardian)