Terrorpropaganda címén börtönre ítélték a török orvosi kamara elnökét, aztán szabadon engedték

külföld
2023 január 11., 19:20
comments 5

Terrorpropaganda címén 2 év 8 hónap 15 nap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy isztambuli bíróság a Török Orvosok Egyesülete (TTB) elnökét, Sebnem Korur Fincancit, akinek egyúttal a szabadlábra helyezését is elrendelte – jelentette az NTV török hírtelevízió.

A beszámoló szerint Fincancit 2022. október 27-én tartóztatták le, miután azt állította, hogy a török hadsereg vegyifegyvert vetett be Észak-Irakban, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen hajt végre műveleteket. Fincanci a PKK-hoz köthető Medya Haber televíziós csatornának adott interjújában mondta ezt.

A török védelmi minisztérium akkoriban azt közölte, hogy a haderő nem tart készleten vegyifegyvert.

Sebnem Korur Fincanci az ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán koncepciós pernek nevezte az eljárást, ami szerinte a TTB és a demokratikus elvek lerombolását célozza.

Sebnem Korur Fincanci sajtótájékoztatója a szabadulása után
photo_camera Sebnem Korur Fincanci sajtótájékoztatója a szabadulása után Fotó: Ozan Kose/AFP

Fincanci ügyvédje, Meric Eyüboglu, a tárgyalás után azt nyilatkozta, hogy „büntetést is kiróttak, de a szabadlábra helyezésnek nagyon örültünk, meglepetés volt”. „Egyáltalán nem számítottunk rá, ezért nagyon boldogok vagyunk” – mondta. A BBC azt írja, Törökországban ritkán börtönöznek be embereket három év alatti börtönbüntetésért.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres harcot a törökországi kurd kisebbség függetlenségéért, és bár főleg a kurdok lakta Délkelet-Törökországban tevékeny, a főhadiszállása az észak-iraki hegyekben található. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.