„Aki nem kedves Káel Csaba számára, az nem nyerhet. Akkor sem, ha a világ legjobb filmtervével jönne”

belföld
2023 január 12., 06:59

Muhi András producer visszavonul, mert a NER utóbbi éveiben minden filmtervét visszautasította a Nemzeti Filmintézet – írja a hvg.hu. A lap a Magyar Narancs interjúját szemlézte, amelyben a producer úgy fogalmazott, „a jelenlegi helyzetben, amikor két éve zsinórban dobják ki az összes létező műfajban beadott valamennyi pályázatomat, akkor nem lehet mást tenni, mint abbahagyni”.

Muhi az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről mellett olyan magyar filmeknek volt producere, mint a Berlinálén Ezüst Medvét nyerő Csak a szél, a legjobb európai rövidfilm díját elnyerő Before Down vagy a Karlovy Varyban három díjat, köztük a fődíjat elnyerő Ernelláék Farkaséknál.

photo_camera Enyedi Ildikó a legjobb filmnek járó Arany Medve díjjal Mécs Mónika és Muhi András producerek társaságában a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2017. február 18-án Fotó: Ian Langsdon/MTI/MTVA

Szerinte amióta Káel Csaba vezeti a Nemzeti Filmintézetet, összesen három filmje gyártását hagyták jóvá, de ezeket még korábban, Andy Vajna rendszerében kezdték el fejleszteni. Ezen a három filmen kívül elmondása szerint több mint ötven filmtervet adott be, de a Nemzeti Filmintézet mindegyiket visszautasította. Azt mondta, minden visszautasításhoz „csak pár soros értékeléseket” csatoltak.

Úgy fogalmazott, „jelenleg úgy fest a dolog, hogy aki nem kedves Káel Csaba számára, aki nincs, ki tudja, miért a kiválasztottak között, az nem nyerhet. Akkor sem, ha a világ legjobb filmtervével jönne”. Így ő azt javasolná minden fiatal, tehetséges filmesnek: „Nézzék meg, kik azok a gyakran ismételt producerek, akik nyertek, és őket keressék meg. Vagy tájékozódjanak arról, hogy milyen külföldi munkalehetőségek vannak.”

Arról, hogy elsőfilmes rendezők és korábban producerként sosem dolgozó „szakemberek” minden eddiginél nagyobb, milliárdos támogatásokat kaphatnak a filmjeikre, azt mondja: „Nincs még egy ilyen hely a világon.”