Náci egyenruhát viselt 21. születésnapján Ausztrália egyik vezető politikusa

külföld
2023 január 12., 09:20

Ausztrália egyik vezető politikusa, az új-dél-walesi miniszterelnök, a 40 éves Dominic Perrottet elismerte, hogy 19 évvel ezelőtt harryhercegezett, vagyis náci egyenruhát viselt a 21. születésnapi buliján.

Perrottet azután hozta nyilvánosságra az esetet, hogy egy kollégája négyszemközt szembesítette vele. Azt mondta, szörnyű hiba volt, illetve hogy fiatal volt és naiv.

„Mélységesen szégyellem, amit tettem. Akkor egyszerűen nem értettem, milyen súlya van ennek az egyenruhának. Őszintén sajnálom a fájdalmat, amit ez okoz, különösen a zsidó közösség tagjainak, a holokauszttúlélőknek, a veteránoknak és családjaiknak.” Azt mondta, nem tudja, készült-e róla fotó a jelmezben, és tagadta, hogy azért állt most a nyilvánosság elé ezzel, hogy megelőzze egy róla készült fotó nyilvánosságra kerülését. Azt is elmondta, hogy felvette a kapcsolatot az új-dél-walesi zsidó vezetőkkel, hogy személyesen kérjen bocsánatot.

photo_camera Fotó: MUHAMMAD FAROOQ/AFP

Perrottet a náci egyenruhát egyébként 2003-ban viselte, két évvel azelőtt, hogy Harry herceget horogkeresztes karszalaggal a ruháján fotózták le egy beöltözős buliban.

Perrottet 2021-ben lett Ausztrália legnépesebb államának miniszterelnöke, miután elődje lemondott azután, hogy korrupciós vizsgálatot folytattak ellene. Egyáltalán nem mellékesen egyébként márciusban tartanak választást. (BBC)