Nem tudni, mi lesz a tabletekkel, amiket a KSH 1,7 milliárdért vett meg a népszámláláshoz

gazdaság
2023 január 12., 18:33
comments 6

A Központi Statisztikai Hivatal 1,7 milliárd forintért vett új tableteket a 2022-es népszámláláshoz, és ezeknek a tárolásáért is nettó 240 millió forintot fizettek – írta meg a közadatként kikért beszerzési szerződések alapján az Átlátszó.

A november végén befejezet népszámláláson kb. 23 ezer számlálóbiztos rögzítette digitálisan a Magyarországon élők adatait. A szerződés szerint a népszámláláshoz 26 500 eszközt rendeltek, a Samsung és Lenovo tableteket a lebonyolításért felelős önkormányzatok osztották ki a biztosoknak. A Lenovók darabonként közel 60 ezerbe kerültek, a hozzájuk tartozó tokok pedig 4000 forintba.

A beszerzés egy 2017-es keretszerződésből valósult meg, a tableteket már 2020-ban leszállították, csak a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a népszámlálást. A beszerző cég a Serco Informatika Kft. lett, ami több állami szereplő beszállítója. A cég 2022 első felében 7,8 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 153 millió lett a profitja.

Az Átlátszó a 2020-as Agrárcenzushoz tartozó szerződést is látta, eszerint a mezőgazdasági összeíráshoz 8000 eszközt szereztek be bruttó 530 millió forintért. A lap szerint ezeket a tableteket a tavalyi népszámláláskor is felhasználták.

photo_camera Illusztráció: Eugenio Marongiu/Cultura Creative via AFP

A tabletek tárolására kiírt közbeszerzést a Vámunió Kft. nyerte, ami eredetileg 158 millió forintért vállalta az eszközök és tartozékaik tárolását és logisztikáját, de a szerződést többször módosították (utoljára novemberben), és a legutóbbi irat szerint nettó 240 millió forint + áfa lett a vége a rezsi és a garantált bérminimum növekedése miatt.

A KSH Kommunikációs Főosztálya az RTL-nek azt írta: „A népszámlálási tabletek jövőbeni felhasználásáról szóló információk azonban nyilvánosan, mindenki számára elérhető formában megjelentek az 1394/2021. (VI. 24.) a népszámlálás végrehajtásával kapcsolatos egyes feladatokhoz szükséges forrás biztosításáról Kormányhatározatban. A Kormányhatározat, melynek 4. pontja rendelkezik a népszámlálás céljára beszerzett mobileszközök közfeladat céljára történő továbbhasznosításáról, a 2021. június 24-én közzétett Magyar Közlönyben olvasható. Mindemellett a KSH számos alkalommal nyilatkozott az eszközök népszámlálást követő további felhasználásáról, illetve utalt a vonatkozó Kormányrendeletre.”

Csakhogy a kormányhatározat 4. pontjából semmi sem derül ki a majdani felhasználásból: „4. felhívja a belügyminisztert, az innovációért és technológiáért felelős minisztert, valamint a miniszterelnök kabinetfőnökét, hogy – a KSH elnökének bevonásával – dolgozzon ki javaslatot a népszámlálás adatfelvételi szakaszának lezárását követően a beszerzett mobileszközök közfeladat céljára történő továbbhasznosításáról, azzal, hogy az eszközök elszállítása 2023. január 31. és 2023. április 30. között történjen meg”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.