Rókacsapdával ejtett el védett madarakat egy vadász

bűnügy
2023 január 12., 10:26

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tett feljelentést még 2021 elején, miután a gerendási Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén az általuk kihelyezett vadkamerák illegális madárbefogásokat rögzítettek. A police.hu beszámolója szerint a felvételeken jól látszott, hogy egy vadász egerészölyveket fogott be egy ládacsapdába, az elejtett madarak nyakára hurkot szorított, és egy bottal húzta ki őket, majd magával vitte az állatokat. Az esetek 2020 októberétől 2020. év végéig történtek, a videók alapján nyolc alkalommal.

photo_camera Fotó: police.hu

A rendőrség szerint a rókák befogására alkalmas nagy méretű ládacsapdákat a terület hivatásos vadásza helyezte ki az erdőben. Majd ahelyett, hogy a csapdába esett egerészölyveket elengedte volna, a madarakat fojtóhurok segítségével magával vitte. A csapdákkal a madaraknak sérülést okozhatott, amiktől az állat el is pusztulhatott volna.

A csapdába esett egerészölyvek védett fajnak minősülnek, egyedenként 25 000 forintos eszmei értékkel bírnak. A hivatásos vadász által elkövetett bűncselekmény természetkárosítás, aminek a büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés.

Az 57 éves férfit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda környezeti bűnözés elleni nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki, vallomást tett, de a természetkárosítást nem ismerte el. Szabadlábon védekezik.