Újabb adag titkosított dokumentum került elő Biden alelnöksége idejéről

külföld
2023 január 12., 05:18

Joe Biden munkatársai újabb adat titkosított kormányzati dokumentumot találtak, ezúttal egy második helyszínen, még kellemetlenebb helyzetbe hozva így a Fehér Házat, írja a BBC.

Az első adagnyi dokumentumot egy washingtoni alapítvány irodájában találták meg, amit Biden használt az alelnöksége után. Az ügyet jelenleg az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálja.

A BBC hozzáteszi, hogy még nem egyértelmű, a második adag dokumentumot mikor és hol találták meg Biden munkatársai. Az első adagban lévő tíz dokumentumot novemberben találták meg a Penn Biden Center thinktank washingtoni irodájában, de ez csak a héten vált ismertté. A dokumentumok között sajtóhírek szerint amerikai hírszerzési összefoglalók voltak Ukrajnával, Iránnal és az Egyesült Királysággal kapcsolatban, még abból az időszakból, amikor Biden alelnök volt.

A Fehér Ház még nem kommentálta az újabb adag dokumentum előkerülésének hírét, de azt számos amerikai sajtótermék megerősítette. Korábban a sajtótájékoztatóján Karine Jean-Pierre fehérházi szóvivő nem válaszolt a dokumentumokkal kapcsolatos kérdésekre, arra hivatkozva, hogy az ügyben igazságügyi minisztériumi vizsgálat zajlik.

Kedden Biden közölte, hogy meglepetten fogadta a dokumentumok megtalálásának hírét, és együttműködik a legfőbb ügyészségként is működő igazságügyi minisztérium vizsgálatával.

A megtalált dokumentumok ügye akkor robbant ki, amikor a demokratáknak épp további nehézségekre kell felkészülniük a republikánus többségbe került képviselőházban, ahol számos, a kormány teljesítményét célzó vizsgálóbizottság felállítását tervezik a republikánusok.

Az amerikai jogszabályok értelmében az elnöknek és minden fehérházi alkalmazottnak a posztjukról távozásuk után minden titkosított iratot be kell szolgáltatniuk a nemzeti levéltár számára. A Fehér Ház szerint Biden ügyvédei a dokumentumok megtalálása után azonnal értesítették a nemzeti levéltárat, és másnap át is vették az iratokat.

Jelenleg bűnügyi nyomozás zajlik a volt elnök Donald Trump ellen, titkosított akták helytelen kezelése miatt. Az FBI tavaly augusztusban kutatta át Trump floridai otthonát, és több mint 10 ezer dokumentumot foglaltak le. A minisztérium korábban már próbálta idézéssel is begyűjteni az iratokat Trumptól, de nem jártak sikerrel, ezután érkezett az FBI. A dokumentumok között 300 titkosított volt, köztük 18 olyan, amelyik a legszigorúbban titkosított kategóriába esik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.