A Barcelona vezetői szivárogtathatták ki Messi szerződését, miközben csetüzenetekben “csatornapatkánynak” és “hormonális törpének” nevezték a klub ikonját

Spanyolország
2023 január 13., 12:26

A Barcelona körül nem ritkák a botrányok, de ami most van kipattanóban, talán minden eddigin túltesz. Még akkor is, ha nem a mostani, hanem az eggyel korábbi menedzsmenetet érinti.

A legfrisebb hírek szerint a katalán rendőrség több mint egy éve folyó nyomozása azt állapította meg, hogy a Barca két, közvetlenül az akkori klubelnök Josep Maria Bartomeu alá rendelt csúcsvezetője, Oscar Grau klubigazgató és Roman Gomez Ponti, a klub vezető jogásza szivárogtatták ki Messi és Gerard Piqué szerződését.

Miután ez a hír megjelent, a helyi sajtóban olyan - feltehetőleg az említett rendőrségi nyomozás során megszerzett - Whatsapp-üzeneteket publikáltak, amikből az derül ki, hogy a Barca előző elnökének és csúcsvezetőinek zárt csetcsoportjában meghökkentően durva modorban értekeztek Lionel Messiről és több, a klub aranykorszakát meghatározó játékosról.

Roman Gomez Ponti például azt írta Bartomeu elnöknek, hogy “nem lehet ennyire rendes” egy akkora “csatornapatkánnyal”, mint Messi. A jogász azzal vádolta a sztárfocistát, hogy “diktatúrát vezetett be” az új játékosok szerződtetésében, a régiek szerződésének megújításában és a szponzori szerződések területén. Arra célozgatott, hogy Luis Suarez és Jordi Alba szerződését Messi óhaja szerint hosszabbították meg, nem is beszélve Ansu Fatiról, akinek akkoriban Messi testvére volt az ügynöke.

A jogász ezután arra panaszkodott, hogy a klub alkalmazottainak mennyi “zsarolást és durvaságot” kellett elszenvedniük

“ettől a hormonális törpétől, aki az életét köszönheti a Barcának.”

A klubvezető ezen felül egy alkalommal “fillérbaszónak” is nevezte a csatárt.

A klubvezetést egyébként az dühítette fel, hogy a járvány miatt anyagilag is katasztrofálisan alakuló 2019-2020-as idény végén - a Bayerntől elszenvedett 8-2-es vereség után - Messi közölte, hogy kihasználva a szerződése egyik záradékát, távozna. Ez végül nem történt meg akkor, de a viszony megkeseredett a vezetéssel, amely az év őszén a klubtagok nyomására végül lemondott.

Mint most kiderült, maguk a klub irányítói szivárogtatták ki a sajtónak Messi akkori szerződését, ami minden idők legnagyobb összegről szóló sportszerződése volt. Ha minden benne szereplő feltétel teljesült volna, a 2021. júniusában lejárt kontraktus négy év alatt maximum 555 millió eurót hozhatott volna Messinek. (Bartomeu elnök a fent idézett csetbeszélgetés közben annyit azért megjegyzett, hogy ez az adott időszak Barcelona-bevételeinek 15 százaléka volt, amit ő személy szerint arányosnak érzett volna, ha nem tör ki a járvány, tekintbe véve, hogy Messi mekkora vonzerőt és bevételi forrást jelentett a klubnak.)

Az olvasóban joggal merülhet fel a kérdés, hogy jó, jó, de csak nem amiatt nyomozott a katalán rendőrség és foglalt le telefonokat, mert felmerült, hogy valaki csúnyán beszélt Messiről.

Persze, hogy nem. Az eddig ismertetett üzenetek, illetve a gyanú, hogy ki szivárogtathatta ki az említett szerződéseket, egy jó ideje folyó nyomozás közben, mintegy melléktermékként kerültek napvilágra. Amiben nyomoztak, az úgynevezett Barcagate-ügy volt.

Évek óta lázítottak a saját játékosik ellen a közösségi médiában

A spanyol sajtóban Barcagate-nek nevezett botrány 2020-ban azzal indult, hogy a Cadena SER rádióállomás oknyomozó anyagban leplezte le: a Barcelona vezetősége még 2017-ben titokban szerződést kötött a 13 Ventures nevű PR-céggel, többek között azért, hogy azok irányított közösségimédia-posztokkal magasztalják Bartomeu elnököt és a klubvezetést, közben hiteltelenné téve a kritikusaikat, miközben olyan kulcsjátékosok ellen hangolják az online közvéleményt, mint Messi, Piqué vagy Xavi.

A műsor után a klub egyik szurkolói csoportja feljelentést tett. A rendőrség aktivitása onnantól pörgött föl, hogy rájöttek: nem egyszerűen eltitkolt szerződésről és kínos munkahelyi légkörről van szó. Kiderült ugyanis, hogy az ügynek komoly korrupciós szála van, a PR-céggel ugyanis az iparágban szokásos díjazás hatszorosáért kötöttek szerződést, a különbözetet pedig feltehetőleg zsebre tették.

Ennek a fordulatnak volt köszönhető, hogy 2021. fabruárjának elején a katalán rendőrség rövid időre őrizetbe is vette Bartomeut, Graut, Gomez Pontit és az elnök tanácsadóját, Jaume Masferrert.

A mostani botrányhoz az vezetett, hogy a korrupciós ügy miatt lefoglalt telefonokon talált üzenetek alapán rájöttek, hogy maga a klub volt Messiék szeződéseinek szivárogtatója, illetve hogy miket mondtak csxeten a játékosokról.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.