Adócsalás miatt 1,6 millió dolláros pénzbüntetést kell fizetnie Donald Trump egyik cégének

külföld
2023 január 13., 16:45

Donald Trump ingatlanokkal foglalkozó cégét, a Trump Organizationt 1,6 millió dolláros pénzbüntetésre ítélték adócsalás miatt. Az esküdtszék csalásban és üzleti iratok meghamisításában találta a céget. Habár a Trump Organization egybeforrt a volt elnök imázsával, sem Trump, sem valamely családtagja nem volt érintett az ügyben.

A vádlott Allen Weisselberg korábbi pénzügyi igazgatója volt, aki ellen ezenkívül is több bírósági eljárás folyik.

photo_camera Középen Allen Weisselberg Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

A Trump Organization két leánycége, a Trump Corp és a Trump Payroll 15 éven keresztül gazdagította felső vezetőit adózatlan juttatásokkal, például luxusautókkal és magániskolák tandíjaival, mondta ki az esküdtszék. Az illegális juttatások mellett papíron alacsonyabb fizetést kaptak az érintett vezetők, így kevesebb adót kellett fizetni utánuk.

A pénzbírság a lehető legmagasabb összegű, amit a bíróság kiszabhatott ebben az ügyben, de így is eltörpül a Trump Organization bevételei mellett, ami 446 millió dollár volt 2019-ben.

Az ügyet Donald Trump korábban politikailag motivált „boszorkányüldözésnek” hívta. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.