Zsarolás miatt felfüggesztett börtönt kapott Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke

külföld
2023 január 13., 16:35

A Marosvásárhelyi Táblabíróság pénteken zsarolás miatt három év börtönbüntetésre ítélte, négy évre felfüggesztve Mezei Jánost, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnökét - írja a Székelyhon. A felfüggesztett szabadságvesztésen túl büntetése még 60 nap közmunka, 10 000 euró kártérítés és 15 800 lej (kb. 1 267 000 forint) perköltség, Emellett öt évig nem indulhat választásokon és nem láthat el végrehajtói szerepet állami intézményben.

Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke az RMDSZ kongresszusán
photo_camera Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke az RMDSZ kongresszusán Fotó: Kiss Gábor/MTI/MTVA

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) hivatali visszaéléssel és sikkasztásra való felbujtással is vádolta, de azokban a vádpontokban ártatlannak találta a bíróság, és feloldották a vagyonára kivetett hatósági zárat is. A DNA szerint Mezei Gyergyószentmiklós korábbi polgármestereként azzal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a város és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cége, a Monturist Kft. tulajdonában volt. A DNA zsarolásnak találta, hogy a polgármester lemondásra szólította fel a Monturist ügyvezetőjét.

A lap megkeresésére Mezei azt nyilatkozta: mélységesen megdöbbentette, hogy zsarolás vádpntjában ilyen súlyos ítéletet hozott a bíróság, hiszen korábban két alkalommal, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen is felmentették minden vádpont alól. Bejelentette, hogy távozik az EMSZ éléről.

A politikust 2015 januárjában vették őrizetbe, és helyezték előzetes letartóztatásba, majd házi őrizetbe. Vele együtt büntetőeljárás indult a városháza volt titkára ellen is, őt sikkasztással gyanúsították.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.