A világ legrégibb rovásírásos rúnakövét fedezték fel Norvégiában

Történelem
2023 január 17., 14:59

A világ legrégibbnek vélt, rovásírásos rúnakövét fedezték fel norvég régészek, akik szerint a lelet akár 2000 éves is lehet.

Az oslói Kultúrtörténeti Múzeum szerint a lapos, négyzet alakú homokkőre vésett ábrákból álló szöveg a skandináv írásbeliség legkorábbi példája lehet, „a valaha talált legrégibb rovásírásos feliratok közé tartozik”, és „a legkorábbi rúnakő a világon”. Száz évvel régibb lehet, mint az eddigi rekorder.

Vizsgálják a 30×30 cm-es követ Oslóban.
photo_camera Vizsgálják a 31×32 cm-es követ Oslóban. Fotó: Javad Parsa/AFP

Norvégiában és Skandináviában ez a lelet lehet a rúnával kőre írás egyik első kísérlete a vaskorból – mondta el Kristel Zilmer, az Oslói Egyetem professzora, aki hozzátette, hogy feltehetően kés vagy tű hegyével készült a felirat.

A rúnakövet az Oslótól nyugatra fekvő Tyrifjord közelében, egy sír feltárásakor, 2021 őszén találták. A hamvasztógödörben talált tárgyak kormeghatározásából következtetek arra, hogy a rúnákat valószínűleg 1 és 250 között vésték a kőre. A bejelentésig azért telt el viszonylag hosszú idő, mivel a kormeghatározás hosszadalmas folyamat volt – mondták el a régészek.

photo_camera Fotó: Javad Parsa/AFP

A 31×32 cm nagyságú kövön, amit a lelőhelye után Svingerud-kőnek neveztek el, több felirat is található, de nem mind értelmezhető nyelvileg. Az egyik felirat például „Idiberug”, ami egy nő vagy férfi vagy egy család neve lehetett. Elképzelhető, hogy azé a személyé, aki a sírban nyugszik.

A páratlan lelet egy hónapig látható január 21-től a Kultúrtörténeti Múzeumban, ami Norvégia legnagyobb történelmi leletgyűjteményével rendelkezik a kőkortól a modern korig. (MTI, AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.