A Magyar Államkincstár szerint jogszerűen járnak el, de ha kell, felülvizsgálják a nagycsaládos-autótámogatások visszakövetelését

gazdaság
2023 január 17., 13:26
comments 2

A Telex arról írt, hogy pár 10 ezres köztartozások miatt 2,5 milliós támogatásokat kezdett visszakövetelni a magyar állam olyan nagycsaládosoktól, akik a 2019-ben indult autóvásárlási programban kapták a támogatást.

Orbán Viktor (52) nagycsaládos budapesti lakos kisbuszt vezet a Lánchíd előtt 2015-ben.
photo_camera Orbán Viktor (52) nagycsaládos budapesti lakos kisbuszt vezet a Lánchíd előtt 2015-ben. Forrás: Indexvideo

A Magyar Államkincstár közleményben reagált, ami szerint jogszerűen cselekedtek, de ha könyvelési hiba vagy más probléma történt, felülvizsgálják az ügyeket:

„A Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatásáról ma megjelent sajtócikkekkel ellentétben a Magyar Államkincstár a jogszabályoknak megfelelően és méltányosan jár el a támogatással kapcsolatos ügyekben. A program keretében több mint 28 ezer család autóvásárlását támogatta a kormány, ebből mindösszesen 65 esetben (0,002%-ban) volt szükség a támogatás visszafizetésére szabálytalanságok vagy köztartozások miatt. Amennyiben a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, a Kincstár felülvizsgálja a visszafizetési kötelezettséget.”

Frissítés: A Magyar Államkincstár számításával ellentétben a 28 ezernek a 65 a 0,23 százaléka (vagyis a közleményben szereplő adat százszorosa).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.