Egy építtetője lenne minden állami építménynek: Lázár János

POLITIKA
2023 január 17., 19:09
comments 10

Közzétették a kormány honlapján az állami építkezésekről szóló törvény tervezetét, amit Lázár János minisztériumában készítettek.

Az új jogszabály azokra az építkezésekre vonatkozna, amelyek elérik a közbeszerzési értékhatárt, és legalább 50 százalékban állami és/vagy uniós pénzből valósulnak meg. Az indoklás szerint a cél, hogy egységesítsék és hatékonyabbá tegyék az állami építkezéseket.

photo_camera Lázár János Fotó: Németh Dániel/444

A javaslat szerint a jövőben „állami építési beruházási keretprogramot” alkotnának, első körben 2035 végéig, amiben összefoglalnák, milyen beruházásokra készülnek. A programot szintén az Építési és Közlekedési Minisztériumban írnák, majd a kormány fogadná el.

Monitoring bizottságokat hoznának létre, élükön miniszterekkel vagy az általuk kinevezett politkai vezetőkkel és társelnökként Lázár Jánossal, illetve az ő delegáltjával. Ezek a bizottságok figyelnének többek közt az állami pénzek felhasználására.Egységes informatikai rendszert is kiépítenének a projektek nyomon követése érdekében. Létrejönne továbbá az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács, benne különböző kamarák, hatóságok és a MÁV vezetőivel, ennek szintén Lázár lenne az elnöke. A Tanács iránymutatásai alapján Lázár rendeleteket alkothatna.

Lázár hozná létre az egyes beruházásokhoz szükséges projektszervezeteket is, és ő szabná meg a tagok feladatait.

Végső soron minden állami építkezés építtetője Lázár János lenne, hacsak másképp nem rendelkeznek.Ahogy korábban a Világgazdaság írt róla, módosítanák a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokról szóló törvényt is. A kormány az elmúlt években számos beruházást sorolt ebbe a kategóriába, ezzel megúsztak bizonyos adminisztratív korlátokat és lerövidítették a határidőket.

A javaslat szerint a jövőben csak olyan beruházásokat sorolhatnának ide, amelyek bizonyos célt (például honvédségi, környezetvédelmi, oktatási, egészségügyi, szociális) szolgálnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.