Harry: a tökéletes bulvár

bulvár
2023 január 17., 17:18

Legutóbb talán az ukrán háború tudta úgy uralni a médiát, mint Harry herceg A tartalék című életrajza. De az is csak a kirobbanásakor, 2022 februárjában. A 2023 elején megjelent könyv a világon mindenhol a címlapokra került, ott is, mint például Magyarországon, ahol a brit királyi család befolyása és jelentősége elenyésző. A könyvből csepegtetett részleteket képtelenség volt elkerülni. Az is értesült a bunyóról a bátyjával vagy anyja, Diana megidézéséről egy halottlátó segítségével, aki egyébként kifejezetten kerüli az ilyen bulvárhíreket.

Harry herceg könyvét reklámozó Harry herceg Harry herceg hazájának egyik könyvesboltjában.
photo_camera Harry herceg könyvét reklámozó Harry herceg Harry herceg hazájának egyik könyvesboltjában Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Harry diadalmenetét a hivatalosan január 13-án megjelent könyv eladási számai is tükrözték. A minden hülye rekordot számon tartó Guinness máris kiosztotta neki a „minden idők leggyorsabban fogyó nem fikciós könyve” díjat, miután az életrajzból csak Nagy-Britanniában, Kanadában és az Egyesült Államokban 1,43 millió példány kelt el egyetlen nap alatt. Ez ugyan messze van az abszolút könyvrekordtól, amit a Harry Potter és a Halál ereklyéi tart egy nap alatt 8,3 millió eladott példánnyal, de így is elképesztő siker.

A tartalék egyébként nemcsak angolul, hanem már több világnyelven is kapható – spanyolul például, állítólag véletlenül, néhány könyvesboltban már január 13. előtt is ott volt, de ennek ellenére is vezeti a slágerlistákat. A magyar fordításra márciusig várni kell, de természetesen már előrendelhető, és nagy meglepetés lenne, ha nálunk nem ugrana azonnal az eladási listák élmezőnyébe.

Kiváló alapanyag

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.