Kenya háborút hirdet több millió szövőmadár ellen, amelyek rárepültek a terményekre

ÁLLAT
január 17., 8:12
comments 6

A kenyai kormány közel 6 millió vöröscsőrű szövőmadár levadászására készül, amelyek megszállták az ország termőföldjeit. A madármészárlás-szakértők szerint számos más vadonélő faj számára tartogathat nem várt következményeket, írja a Guardian.

photo_camera Vöröscsőrű szövőmadarak a kenyai Ishaqbini hirola természetvédelmi területen. Fotó: MICHEL GUNTHER/Biosphoto via AFP

A Kelet-Afrikát sújtó szárazság miatt kevesebb termett abból a fűfajtából, amelynek a magja a szövőmadarak fő tápláléka, emiatt azok egyre gyakrabban szállják meg a gabonaföldeket. A szövőmadarak támadása Kenyában 800 hektár, azaz 8 négyzetkilométernyi rizsföldet veszélyeztet, a madarak eddig közel 121 hektár, kb. 0,5 négyzetkilométernyi rizst pusztítottak el az országban.

Afrikában a kártevők irtását leggyakrabban organofoszfát tartalmú vegyszer (fention) permetezésével végzik. Szakértők szerint azonban a fention “mérgező az emberek, és más, nem célzott életformák számára is”, így “válogatás nélkül tud ölni”, a szövőmadarakon kívül más fajokat is az irtás során.

photo_camera Vöröscsőrű szövőmadarak egy itatónál a kenyai Magadi tavon. Fotó: MICHEL & CHRISTINE DENIS-HUOT/Biosphoto via AFP

Egy szövőmadár 10 grammnyi gabonát tud megenni egy nap alatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. A számítások szerint a nyugat-kenyai* gazdálkodók 60 tonna gabonát is veszíthetnek a madarak miatt idén.

Pontosítás: Cikkünk eredeti változatában tévedésből egész Kenyára vonatkozóan adtuk meg a hatvan tonnás veszteségre vonatkozó adatot, pedig az csak az érintett nyugati országrészre igaz. Elnézést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt