Távollétében pert indítottak Szvjatlana Cihanouszkaja belorusz ellenzéki vezető ellen

külföld
2023 január 17., 10:51
comments 1

Kedden megkezdődött távollétében a Szvjatlana Cihanouszkaja volt belarusz elnökjelölt és ellenzéki vezető elleni bírósági eljárás, írja a BelTa belarusz állami hírügynökség. Az Aljakszandr Lukasenka autoriter rezsimje elől Litvániába menekülő politikust többek között hazaárulással és az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvéssel vádolják Minszkben.

Cihanouszkaja hétfőn bohózatnak és Lukasenka személyes bosszújának nevezte az eljárást. Elmondta, nem sikerült kapcsolatba lépnie a védelmére kirendelt ügyvéddel, nem tudja, hogy az miként fog eljárni a nevében.

"Nem tudom, hány napig tart ez az eljárás, de abban biztos vagyok, hogy engem sok-sok évi börtönbüntetésre fognak ítélni”

- mondta Cihanouszkaja.

Cihanuszkaja férje, Szjarhej Cihanouszki korábban szintén indult elnökjelöltként Lukasenka ellen, aki az 1994-es függetlenedés óta az ország egyetlen elnöke. Cihanouszki 2020 óta börtönben van, 2021 decemberében ítélték el 18 évre többek között “tömeges zavargások szervezéséért” és “gyűlöletkeltésért”. A belarusz hatóságok épp hétfőn jelentették be, hogy újabb eljárást indítanak ellene, ezzel két évvel meghosszabbíthatják a büntetését.

Szvjatlana Cihanouszkaja, kezében férje, Szjarhej Cihanouszki fényképével a prágai parlamentben 2021. június 9-én.
photo_camera Szvjatlana Cihanouszkaja, kezében férje, Szjarhej Cihanouszki fényképével a prágai parlamentben 2021. június 9-én. Fotó: ROMAN VONDROUS/AFP

2020-ban Lukasenka a választási csalással és az ellenzék elnyomásával terhelt választás után bejelentette győzelmét, ezután több mint fél évig tartó tüntetéssorozat kezdődött az országban. Az ellenzék szerint az eredményeket meghamisították, valójában Cihanouszkaja győzött, a tüntetők többek között a politikus választási győzelmének elismerését követelték. Lukasenka a tüntetéseket erőszakkal elfojtotta, és azóta is szigorúan elnyomja a belföldi politikai ellenzékét.

Cihanouszkaja a választást követően az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldre menekült, közben a hatóságok több mint 35 ezer embert őrizetbe vettek, köztük számos ellenzékit. A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szerint jelenleg több mint 1400 politikai fogoly ül belarusz börtönökben.

A kedden kezdődött perben Szvjatlana Cihanouszkaja mellett további négy külföldre menekült ellenzéki politikus ügyét tárgyalják: Cihanouszkaja korábbi kampánymenedzserének, Marija Moroznak, az ellenzéki koordinációs tanács három elnökségi tagjának, Olha Kovalkovának, Paval Latuskának és Szjarhej Dilevszkinek.

(via MTI/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.