A Főügyészség be akarta égetni Hadházyt, de csak magát ásta még mélyebbre azzal, hogy rávilágított, valamit nagyon titkolnak “Tóni, Barbara és Ádám” ügyében

POLITIKA
2023 január 18., 19:46
comments 28

“Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő valótlanságot közölt a Schadl-ügyben közösségi oldalán” - közölte szerda délután 18:15-kor a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az MTI-n keresztül. Ez az állítás valószínűleg igaz - még Hadházy reakciója szerint is -, a Főügyészség mégis saját magát lőtte lábon a közleménnyel. Olyan látszatot keltenek ugyanis, mintha szándékosan nem nyomoznának vagy rejtegetnének valamit egy olyan ügyben, ami akár az Orbán-kormány legnagyobb hatalmú miniszterét is érintheti. Hogyan lehetséges ez? Miért az ügyészségnek és nem Hadházynak kínos ez? Mi történt ma, vagyis január 18-án? Mit közölt valótlanul Hadházy? Lépésről lépésre elmagyarázzuk.

Mi ez a “Tóni, Barbara és Ádám”-ügy egyáltalán?

Az úgynevezett Völner-Schadl-ügy a 2010. óta tartó Orbán-kormányzás egyik legsúlyosabb lebukott korrupciós sztorija. A tavaly októberben elkészült ügyészségi vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 és 2021 között három éven át rendszeresen korrumpálta Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárát, akinek rendszeres időközönként készpénzzel kibélelt csomagokat adott át. Az egész ügy teljesen véletlenül bukott le, úgy, hogy egészen más ügyben lehallgattak egy harmadik személyt.

2.) De eddig Gyuriról és Paliról volt csak szó, hogy jön ide Tóni, Barbara és Ádám és kik ők egyáltalán?

Ez a nagy ügy egyik igen izgalmas mellékszála. A nyomozás során Schadl György rengeteg telefonbeszélgetését lehallgatták. Az egyik ilyen során, miközben egy orvos ismerősével társalgott, az orvos megjegyezte, hogy járt bizonyos Ádámnál, Tóninál és Barbaránál is. Schadl erre azzal reagált, hogy ő is beszélt Ádámmal egy olyan “nagyobb történetről” - a szövegösszefüggés alapján bizniszről - ami a terveik szerint 35 évre szólt volna, és ami eszerint az Ádám szerint 35 évre nem oldható ugyan meg, de 10-20-ra igen.

Az, hogy ki az említette három személy, nem tudjuk, mert a lehallgatott beszélgetésben csak a keresztnevük hangzott el.

Az egész ügyben igen aktív Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő a nagy ügy több lehallgatási jegyzőkönyvéből tudta, hogy Schadl olyan jóban volt Rogán Antal kabinetfőnökével, Nagy Ádámmal, hogy még sikeres egyetemi vizsgákat is intézett neki Pécsett. Rogán feleségének keresztneve Barbara, a miniszter pedig a Nemzeti Koncessziós Iroda vezetője is volt, amely abban az időben több, éppen 35 éves koncessziót készített elő.

Ettől természetesen véletlen névazonosságról is szó lehet. Hogy kiderülhessen, így van-e, Hadházy feljelentést tett.

Mi történt ma, vagyis 2023. január 18-án?

Hadházy Ákos 18-án szerdán reggel arról posztolt a Facebookra, hogy "Nagy nehezen, de megtudtam: még mindig nyomoznak Schadl-ügy legsúlyosabb szálának ügyében. Miközben Schadl és Völner ellen, az egyszerű, végrehajtói vesztegetés miatt már vádat emeltek, a jelek szerint a Nyomozó Főügyészség még mindig nem tudja, ki lehet Tóni, Barbara és Ádám." A bejegyzés további részéből az is kiderült, hogy az ügyben hiába Hadházy volt a feljelentő, az ügyészség először az írásos érdeklődése ellenére sem adott neki választ a nyomozás állását firtató kérdésére. Ám másfél hónapja újra érdeklődött és erre most jött meg a válasz, miszerint még nyomoznak.

Délután 18:15-kor az MTI útján kiadott közleményben érkezett a Főügyészség reakciója. Ez volt az:

"KNYF: Hadházy valótlanságot közölt a Schadl-ügyben

Budapest, 2023. január 18., szerda (MTI) - Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő valótlanságot közölt a Schadl-ügyben közösségi oldalán - tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közleményben az MTI-vel szerdán.

Hadházy Ákos feljelentőként a jogi képviselője útján 2022. december 21-én a nyomozás ügyszámára hivatkozással tájékoztatást kért a KNYF-től a Microsoft-licencek ügyében folyó eljárásról. A KNYF ugyanezen ügyszám alatt a Microsoft-ügyben január 12-én arról tájékoztatta Hadházy Ákos jogi képviselőjét, hogy a nyomozás folyamatban van, annak állásáról egyéb tájékoztatást az ügyészség az eljárás érdekeire tekintettel nem ad - írták.
Hozzátették: ezt a tájékoztatást Hadházy Ákos a közösségimédia-oldalán szerdán úgy tette közzé, mintha az a Schadl-ügyben kapott információ lett volna, és így abból a valóságnak meg nem felelő következtetéseket vont le - közölte a főügyészség."

Ezen a ponton szerintem annak is zúg már a feje, aki abszolúte úgy érezte, hogy eddig képben volt. Hogy jön ide a Microsoft??? A közleménnyel feltehetőleg pontosan ez volt az ügyészség célja, mármint végképp összezavarni azokat, akik idáig képesek voltak követni az ügyet.

Csakhogy Hadházy az ügyészségi közlemény kiadása után durván 20 perccel újabb, tisztázó FB-posztot közölt. Ebből kiderül, hogy miért nevezte az ügyészség - teljes joggal - valótlanságnak azt, amit Hadházy a "Tóni-ügyről" posztolt reggel, vagyis hogy abban még folyik a nyomozás. Azért, mert tavaly december 21-én Hadházy ügyvédje nemcsak egy, hanem két, egymással össze nem függő ügyben is érdeklődött az ügyészségnél a vonatkozó nyomozások állásáról. Az egyik volt a "Tóni-Barbara-Ádám"-ügy, a másik pedig egy Microsoft-szoftverlicenszekkel kapcsolatos nyomozás, ami jóval korábban, még 2019-ben szintén Hadházy feljelentése nyomán indult el.

Az az ügyészségi reakcióból derült ki, hogy Hadházy reggeli posztjában azért állított valótlanságot, mert az ügyészség válasza igazából nem a Tóni-, hanem a Microsoft ügyre vonatkozott, arról mondták azt, hogy még folyik benne a nyomozás.

Ezt a tévesztést maga a politikus is elismerte a bejegyzésében. Azt, hogy ügyvédjével összekeverték, melyik ügyben is jött a válasz, azzal magyarázta, hogy miután a Tóni-ügyben a december 21-ei már a második érdeklődésük volt (az első novemberire nem kaptak semmiféle reakciót) , az ügyvéd automatikusan az gondolta, hogy a válasz a régebbi kérdésre érkezett. Mivel a válaszban nem szerepelt ügyszám, a tévedése nem lepleződhetett le.

De ez az egész miért az ügyészségnek kínosabb?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.