A vervet majmok teljes populációját irtanák ki a Karib-tengeren lévő Szent Márton-szigeten

ÁLLAT
2023 január 19., 07:12

A szigeten található Sint Maarten kormánya már jóvá is hagyta a tervet több száz főemlős kiirtására, mondván hogy az invazív faj elszaporodása egyre nagyobb gondot okoz. A terv az, hogy a következő három évben legalább 450 majmot fogjanak be és altassanak el.

photo_camera Fotó: LEROY FRANCIS / HEMIS.FR/Hemis via AFP

A vervet majmok nem őshonosak a szigeten, a helyi gazdák szerint pedig „ellopják és tönkreteszik a termést”, ezért álltak többen a populáció teljes kiirtása mellé, de ezzel nem mindenki ért egyet. A kritikusok szerint inkább a sterilizálás és a környezetgazdálkodás lenne a megoldás.

Ezek a majmok Afrika déli és keleti részén őshonosak, de megtalálhatók néhány karibi szigeten is, ahol a populáció már több tízezresre nőtt. A Karib-tengeri térségbe valamikor a 17. század környékén kerültek az európai telepesek által, akik feltehetően egzotikus háziállatként cipelték őket magukkal. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.