A vervet majmok teljes populációját irtanák ki a Karib-tengeren lévő Szent Márton-szigeten

ÁLLAT
2023 január 19., 06:12
comments 8

A szigeten található Sint Maarten kormánya már jóvá is hagyta a tervet több száz főemlős kiirtására, mondván hogy az invazív faj elszaporodása egyre nagyobb gondot okoz. A terv az, hogy a következő három évben legalább 450 majmot fogjanak be és altassanak el.

photo_camera Fotó: LEROY FRANCIS / HEMIS.FR/Hemis via AFP

A vervet majmok nem őshonosak a szigeten, a helyi gazdák szerint pedig „ellopják és tönkreteszik a termést”, ezért álltak többen a populáció teljes kiirtása mellé, de ezzel nem mindenki ért egyet. A kritikusok szerint inkább a sterilizálás és a környezetgazdálkodás lenne a megoldás.

Ezek a majmok Afrika déli és keleti részén őshonosak, de megtalálhatók néhány karibi szigeten is, ahol a populáció már több tízezresre nőtt. A Karib-tengeri térségbe valamikor a 17. század környékén kerültek az európai telepesek által, akik feltehetően egzotikus háziállatként cipelték őket magukkal. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.