A vervet majmok teljes populációját irtanák ki a Karib-tengeren lévő Szent Márton-szigeten

ÁLLAT
január 19., 6:12
comments 8

A szigeten található Sint Maarten kormánya már jóvá is hagyta a tervet több száz főemlős kiirtására, mondván hogy az invazív faj elszaporodása egyre nagyobb gondot okoz. A terv az, hogy a következő három évben legalább 450 majmot fogjanak be és altassanak el.

photo_camera Fotó: LEROY FRANCIS / HEMIS.FR/Hemis via AFP

A vervet majmok nem őshonosak a szigeten, a helyi gazdák szerint pedig „ellopják és tönkreteszik a termést”, ezért álltak többen a populáció teljes kiirtása mellé, de ezzel nem mindenki ért egyet. A kritikusok szerint inkább a sterilizálás és a környezetgazdálkodás lenne a megoldás.

Ezek a majmok Afrika déli és keleti részén őshonosak, de megtalálhatók néhány karibi szigeten is, ahol a populáció már több tízezresre nőtt. A Karib-tengeri térségbe valamikor a 17. század környékén kerültek az európai telepesek által, akik feltehetően egzotikus háziállatként cipelték őket magukkal. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt