Borászatot, villát és kápolnát építene a Balaton-felvidékre a magyarországi McDonald's tulajdonosa és két jó barátja

belföld
2023 január 19., 09:50

Borászatot villaépülettel és kápolnával tervez építeni a dörgicsei domboldalban a magyar McDonalds tulajdonosa, Scheer Sándor, a Pomo d'Oro tulajdonosával, Gianni Annonival és a vendéglátásában utazó Szini Bélával. Ehhez már csak a helyi építési szabályzatot kell módosítani, amely a falu külterületén kizárólag Scheeréknél tenné lehetővé a jogszabály adta legnagyobb, legfeljebb 3 százalékos beépítést, írja a hvg360.

Az Art&Wine pezsgőt gyártana, és jómódú embereket üdültetne 8 hektáron. Öt és fél hektáron szőlőt telepítettek, két hektáron mandulás lesz, a maradék területen pedig a borászat gazdasági épületei osztoznak, valamint egy étterem kilenc vendégszobával, és a szőlőben meghúzódva tíz villaépület, amelyek állítólag nem lennének nagyobbak 25-25 négyzetméteresnél. Lesz egy kápolna, és egy úgynevezett sétálókör mentén kültéri szobrokat is elhelyeznek.

A projektre az önkormányzat is rábólintott, négy képviselő és a polgármester is támogatja, aki a hvg.hu-nak azt mondta, hogy „habár a környezeti terhelés minden beruházásra igaz, de a befektetők – sok szőlőhegyi pincétől eltérően – csatornázzák a területet, miközben egy olyan kis költségvetésből gazdálkodó falunak, mint Dörgicse, nagyon sokat jelent, hogy a tervezett településfejlesztési szerződésben Scheerék vállalják az egyik történelmi templom rendbehozatalát, a faluház kitatarozását, valamint járda és zebra létesítését.”

Ha sikerül elérni, hogy módosítsák az építési szabályzatot, az azt is jelentheti, hogy a befektetők a lehetséges kétszintes építményekkel akár 4000 négyzetméterben is gondolkozhatnak.