Elérte az adósságplafont az amerikai kormány, hatalmas politikai viták várhatók

külföld
2023 január 19., 20:33

Az amerikai szövetségi állam adóssága elérte a 38 381 milliárd dollárt, vagyis a legutóbb megállapított szintet, amíg az állam az elfogadott törvények szerint eladósodhat. Janet Yellen pénzügyminiszter levélben kérte a kongresszus két házának vezetőit, hogy gyorsan és határozottan lépjenek, hogy a törvényhozás megemelje az adósságplafont, ezzel elhárítva annak még elméleti lehetőségét is, hogy az amerikai állam fizetésképtelenné válhat. Mindenesetre azt is bejelentette, hogy addig is, amíg a kongresszus nem lép, a pénzügyminisztérium rendkívüli intézkedéseket vezet be, júniusig például felfüggeszti a befizetéseket a kormányzati alkalmazottak biztosítási alapjaiba.

Janet Yellen
photo_camera Janet Yellen Fotó: SAUL LOEB/AFP

Az adósságplafont, ezt az önként vállalt felső határt az 1960-as évek óta már vagy 80 alkalommal megemelte a kongresszus, az elmúlt évtizedekben viszont ezt mindig komoly politikai viták és kavarások előzték meg.Különösen olyan helyzetekben, amikor demokrata volt az elnök, a képviselőházban viszont az állami költéseket ideológiai alapon jobban elutasító republikánusok voltak többségben. Barack Obamának is meggyűlt ezzel a baja kormányzása idején, és most is komoly politikai harcra lehet számítani, hiszen a novemberi félidős választáson a republikánus képviselők ismét többségbe kerültek az alsóházban.

Kevin McCarthy (k), a szenátus republikánus házelnöke.
photo_camera Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke. Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

A politikai helyzet ráadásul most még érzékenyebb, mint volt az Obama-kormány alatt, mert a republikánus képviselők szélsőjobbos-trumpista része sokkal nagyobb befolyást tud gyakorolni az alsóházban, miután sikerült komoly engedményeket kiharcolniuk Kevin McCarthy házelnökből. Ahogy korábban részletesen írtunk róla, McCarthy-t tizenötödjére sikerült csak házelnöknek megválasztani, a trumpista képviselők szavazatait ugyanis csak olyan feltételekkel nyerhette meg, hogy nagyobb beleszólást kapnak fontos bizottságok munkájába, és akár már egy képviselő is bizalmatlansági indítványt adhat be a házelnökkel szemben. Már ekkor arról írt az amerikai sajtó, hogy ennek egyik eredménye az lehet, hogy a republikánusok sokkal nehezebben lesznek hajlandók megemelni az adósságplafont, mert a a párt jobbszéle nyomást gyakorol majd a házelnökre és a párt többi képviselőjére, hogy igyekezzen nagy költségcsökkentő intézkedéseket kizsarolni a kormányból. McCarthy már be is jelentte, hogy egyeztetést kezdeményez az adósságplafon kérdéséről, amelynek a végén, reméli, jelentősen meg lehet majd nyirbálni a kormányzati költéseket. Mint mondta, Joe Biden kormányának és a demokrata képviselőknek el kell fogadniuk a politikai realitásokat, vagyis hogy az elnök pártja elvesztette a többségét a képviselőházban, így meg kell tudni állapodni a republikánusokkal. Joe Biden amerikai elnök egyelőre visszautasította, hogy tárgyalásokba kezdjen a republikánusokkal az adósságplafon megemelésének feltételeiről.

A szenátus demokrata vezetője, Chuck Schumer felelőtlenségnek nevezte, hogy McCarthy és a trumpista republikánusok az Egyesült Államok hitelképességét képesek feláldozni a saját céljaik érdekében, és az államcsőd fenyegetésével akarják zsarolni a kormányt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.