Tarkón lőtték, utána kitüntették, most azt mondják, neki köszönhető, hogy az oroszok nem tudták bevenni Kijevet

háború
2023 január 19., 15:38

Denisz Kirejev információi nélkül nagy valószínűséggel elesett volna Kijev az orosz invázió elején. Erről Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzés parancsnoka beszélt a Wall Street Journal most megjelent tényfeltáró cikkében. A lap annak járt utána, hogy hogyan és miért halhatott meg nem sokkal az orosz–ukrán háború kirobbanása után a „titokzatos” üzletember, aki a két ország első konzultációin – a megtámadott fél képviseletében – a homeli tárgyalóasztal mellett is jelen volt 2022. február 28-án.

A Kirejev haláláról szóló hírek a nemzetközi, ezen belül a magyar sajtóban is megjelentek 2022 márciusának elején, jórészt abban a kontextusban, miszerint az ukránok hazaárulás miatt kivégezték egyik „főtárgyalójukat”. A főként az Ukrajinszka Pravdára hivatkozó publikációkban azt írták, az ukrán biztonsági szakszolgálatok, az SZBU emberei lőtték le az üzletembert, amikor megpróbálták őrizetbe venni, de ellenállást tanúsított. Az SZBU-nak e hírek szerint úgymond erős bizonyítékai voltak arra vonatkozóan, hogy a szóban forgó személy együttműködött az oroszokkal, megalapozottan gyanúsították tehát. De volt szó arról is, hogy az őrizetbe vételekor véletlenül lőtték le őt.

photo_camera Denisz Kirejev

Az már nemigen volt benne a hírekben mifelénk, hogy a halálos lövést a tarkójába kapta, és hogy egyszerűen otthagyták a holttestét Kijev belvárosában a járdán, majd néhány órával később egy másik „szerv”, a katonai hírszerzés, a GUR – ukránosan Holovne Upravlinnja Rozvidki, azaz HUR, de valamiért „mindenki” GUR-nak írja – emberei szedték össze. Pedig a GUR egy gyors közleményt is kiadott aznap, amelyben három hősi halottjáról számolt be, akik „különleges feladataik teljesítése közben” adták életüket a hazájukért, és köztük volt Kirejev is.

Egy közlékeny tábornok közlései

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.