Vádat emelnek Alec Baldwin ellen, amiért egy filmforgatáson lelőtte Halyna Hutchins operatőrt

bűnügy
2023 január 19., 16:50

Santa Fe város ügyészsége úgy látja, elég bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy vádat emeljenek Alec Baldwin színésszel szemben azért, hogy 2021 októberében egy westernfilm forgatásán véletlenül lelőtte Halyna Hutchins operatőrt, aki belehalt a sérülésébe.

A hollywoodi sztár ellen gondatlanságból elkövetett emberölés lesz a vád, és ugyanezzel vádolják a Rust című film stábjának egy másik munkatársát, a fegyverekért felelős Hannah Gutierrez-Reedet is. A Rust című westernt az Új-Mexikó állambeli Santa Fe-ban forgatták 2021 októberében, amikor a főszereplő Baldwin kezében elsült a kellékként használt pisztoly. A lövés Halyna Hutchins mellett a rendezőt, Joel Souzát is eltalálta, aki túlélte a balesetet. Az ő sérülésével kapcsolatban nem emel vádat az ügyészség.

photo_camera Alec Baldwin a Rust forgatásán. Fotó: Youtube

Az ügyben az FBI is nyomozott, többek közt azt is megállapították, hogy bár Baldwin - aki a film producere is volt - azt állította, nem húzta meg a ravaszt, a pisztoly csak úgy elsült a kezében, ez valószínűleg nem igaz. Mary Carmack-Altwies, Santa Fe kerületi ügyésze is úgy látja, elég bizonyíték támasztja alá Baldwin felelősségét, és amíg ő az ügyész, senki sem úszhatja meg a felelősségre vonást. A BBC cikke szerint gondatlanságból elkövetett emberülésért 18 hónap börtönbüntetés és 5000 dolláros pénzbírság járhat. A New York Times cikke szerint viszont ennél súlyosabb büntetést is kaphatnak, a fegyverhasználat miatt ugyanis a gondatlanságból elkövetett emberölés súlyosabb tényállása is felmerülhet, ami viszont minimum öt év börtönt jelent.

Baldwin ügyvédje, Luke Nikas hatalmas hibának és az igazságszolgáltatás szégyenének nevezte a vádemelést. Mint mondta, védencének eszébe sem jutott, hogy a kellékpisztolyban éles lőszer lehet, hiszen miért is gondolta volna ezt egy filmforgatáson, ahol a kellékekért felelős munkatársak biztosították is arról, hogy a fegyverben nincs éles lőszer. Éppen ezért a színészt nem terheli felelősség a halálos tragédiáért. Mindazonáltal azt mondta, hogy felveszik a küzdelmet a bíróságon, és nyerni fognak.

Alec Baldwin ellen Hutchins családja is pert indított, 2022 őszén viszont peren kívül megegyeztek a színésszel, a film forgatása januárban folytatódik az összes eredeti főszereplővel. (BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.