Budapesten majdnem kétszer annyi az átlagkereset, mint Szabolcsban

gazdaság
2023 január 20., 10:27
comments 4

Rendkívül aránytalanul oszlanak meg a keresetek az országban, derült ki a KSH friss statisztikáiból, amelyekben megyékre lebontva közölték a a kedvezmények nélküli nettó átlagkeresetek értékét. A legjobban Budapesten keresnek az emberek, itt 413 ezer forint volt az átlagkereset. A legrosszabbul pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lehetett keresni 238 ezer forinttal.

A budapesti átlagos nettó kereset annyira felhúzza az országos átlagot - 335 ezer forint -, hogy azt így csak a második helyen álló Győr-Moson-Sopron megye haladja meg a 346 ezer forintos átlagával, írja a hvg.hu. A nettó átlagbér összesen nyolc megyében haladta meg a 300 ezer forintot, ebből - ha Pest megyét nem számoljuk - csak Heves megye nem dunántúli, itt 307 ezer forint volt az átlag.

A harmadik helyen - a fővárost is beleszámítva - Komárom-Esztergom megye (327 ezer), a negyediken Fejér megye (323 ezer), az ötödiken Tolna megye (312 ezer) helyezkedik el. A 17. Borsod-Abaúj-Zemplén megye (265 ezer), 18. Nógrád megye (262 ezer) 19. pedig Békés megye (250 ezer) az utolsó Szabolcs előtt.

A KSH megyei lebontást tartalmazó ábráját itt lehet böngészni. A hivatal sajnos csak az átlagkeresetről közölt adatokat, a valós fizetési viszonyokat jobban mutató medián keresetről nincs megyei bontásban statisztika.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.