Már 50 ezer Wagner-zsoldos is harcolhat az orosz-ukrán háborúban

külföld
január 20., 13:00
comments 6

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma utolsó jelentésében az orosz Wagner-csoporttal foglalkozik, amely aktívan kiveszi a részét az orosz-ukrán háborúban Oroszország oldalán.

photo_camera Katonai álcázót viselő férfi a Wagner csoport szentpétervári főhadiszállása előtt 2022. november 4-én. Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

“Szinte biztos, hogy a Wagner-csoport már akár 50 ezer katonát is bevethetett Ukrajnában”, és a magánhadsereg kulcsfontosságú összetevő lett Oroszország Ukrajna elleni háborújában, írja a brit védelmi minisztérium.

A Wagner Csoportot Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember alapította, akit egy korábbi catering vállalkozása miatt “Putyin séfjeként” is ismernek.

A jelentés a Wagner-csoport “figyelemreméltóan gyors” nyilvánosság előtti fejlődéséről ír: Prigozsin csak 2022 szeptemberében vallotta be megalapításának tényét, de 2022 októberében már fényes irodát nyitott Szentpéterváron a magánhadseregnek. Tavaly december 27-én pedig jogilag is bejegyezték a Wagner-csoportot Oroszországban mint “menedzsmenttel és tanácsadással” foglalkozó céget, miközben az orosz törvények szerint a magán katonai társaságok alapítása és működése illegális az országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt