Svájc odaadná az ukrán újjáépítésre a náluk befagyasztott orosz vagyont

háború
január 20., 14:34
comments 7

Az Ukrajna elleni invázó elindítása miatt Svájc az év végéig közel 8 milliárd dollárnyi orosz vagyont fagyasztott be. A svájci külügyminiszter, Ignazio Cassis most arról beszélt a Tages Anzeigernek, keresik a módját, hogyan lehetne felhasználni ezeket a pénzeket Ukrajna újjáépítésénél. „Ha komolyan azon gondolkudunk, hogyan akarjuk segíteni az ukrán újjáépítést, el kell gondolkoznunk azon, miből fogjuk fizetni.”

Cassis megjegyezte, hogy ez az össze csak töredéke annak 150 milliárd franknyi orosz vagyonnak, amit Svájban helyeztek el, de a miniszter szerint ezeket nem lehet befagyasztani. Ha meg akarnák változtatni az ezt megakadályozó törvényt, akkor arról népszavazást kellene tartani. Korábban már Kanada is bejelentette, hogy az oroszoktól lefoglalt vagyont az ukrajnai áldozatoknak adják.

Ugyanakkor a svájci bankoknak nem teszik az ötlet, mert féltik Svájc megszerzett helyét a pénzügyi világban. Volt, aki a svájci bankrendszer halálos ítéletének nevezte az ötletet. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt