Svájc odaadná az ukrán újjáépítésre a náluk befagyasztott orosz vagyont

háború
2023 január 20., 14:34

Az Ukrajna elleni invázó elindítása miatt Svájc az év végéig közel 8 milliárd dollárnyi orosz vagyont fagyasztott be. A svájci külügyminiszter, Ignazio Cassis most arról beszélt a Tages Anzeigernek, keresik a módját, hogyan lehetne felhasználni ezeket a pénzeket Ukrajna újjáépítésénél. „Ha komolyan azon gondolkudunk, hogyan akarjuk segíteni az ukrán újjáépítést, el kell gondolkoznunk azon, miből fogjuk fizetni.”

Cassis megjegyezte, hogy ez az össze csak töredéke annak 150 milliárd franknyi orosz vagyonnak, amit Svájban helyeztek el, de a miniszter szerint ezeket nem lehet befagyasztani. Ha meg akarnák változtatni az ezt megakadályozó törvényt, akkor arról népszavazást kellene tartani. Korábban már Kanada is bejelentette, hogy az oroszoktól lefoglalt vagyont az ukrajnai áldozatoknak adják.

Ugyanakkor a svájci bankoknak nem teszik az ötlet, mert féltik Svájc megszerzett helyét a pénzügyi világban. Volt, aki a svájci bankrendszer halálos ítéletének nevezte az ötletet. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.