Csak annyi volt a céljuk, hogy minél több rendőrt megöljenek

bűnügy
január 21., 16:48
comments 7

Éveken át tervezte akcióját az a kanadai ikerpár, akik tavaly nyáron a rendőrökkel vívott heves tűzpárbajban vesztették életüket a British Columbiai-i Saanich városában a Bank of Montreal bankfiókja közelében. A 22 éves Isaac és Mathew Auchterlonie az ügyben vizsgálódó nyomozók szerint félautomata fegyverekkel felfegyverkezve, testpáncéllal felszerelkezve egyetlen célból kezdett lövöldözni: hogy minél több kiérkező rendőrrel végezhessen.

photo_camera Rendőrök a 2022. június 28-i tűzharc helyszínén, a Bank of Montreal fiókjánál a British Columbia-i Saanichban. Fotó: KEVIN LIGHT/REUTERS

Az ikerpár a hatóságok szerint kormány- és rendőrellenes nézeteket vallott, és nem is számolt azzal, hogy túlélheti a támadást. "Megállapítottuk, hogy a gyanúsítottak legfőbb célja a rendőrgyilkosság volt, mert azt a kormányzati szabályokkal szembeni kiállásnak tartották" - közölte Alex Bérubé, a Kanadai Királyi Lovasrendőrség őrvezetője a saanichi rendőrségen tartott sajtótájékoztatóján.

A Guardian összefoglalója szerint a tűzpárbajban, amiben csak a rendőrök száznál több lövést adtak le, hat rendőr sebesült meg.

Bérubé tájékoztatása szerint az Auchterlonie ikrek már legalább 2019 óta tervezgették az akciójukat, amit eredetileg csak idén, 2023 nyarán hajtottak volna végre. Ám amikor kiderült, hogy el kell költözniük anyjukkal közös otthonukból, előrehozták az akciót. "Arra jutottak, hogy fegyverarzenáljukat nem tudnák feltűnés nélkül átköltöztetni, ezért végül véletlenszerűen választották ki a támadás helyszínét. A bankfiókban 22 embert ejtettek túszul, de a nyomozók most úgy vélik, hogy ezzel csupán az volt a céljuk, hogy a rendőrség nagy erőkkel vonuljon ki a helyszínre.

Azután, hogy az ikrek a tűzharcban életüket vesztették, a rendőrök harmincnál több házi készítésű pokolgépet, további négy lőfegyvert és több mint 3500 darab lőszert találtak. Az ikreknek volt fegyverviselési engedélyük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt