Lula menesztette a brazil hadsereg főparancsnokát

Három héttel beiktatása után Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök menesztette a hadsereg főparancsnokát Júlio Cesar de Arruda tábornokot. Az elnök és főparancsnoka között ezek szerint teljes a bizalomvesztés, ami annak fényében, hogy a sajtóhírek szerint a tábornok január 8-án megtagadta a rendteremtést a bolsonarista szélsőjobboldali tüntetők brazíliavárosi zavargása idején, nem meglepő. Január 8-án a bukott - amúgy Orbán Viktor támogatását élvező, szélsőjobboldali - elnök, Jair Bolsonaro hívei lerohanták Brazíliavárosban az elnöki palota, a legfelsőbb bíróság és a törvényhozás épületét. Lula aznap nem ott tartózkodott.

photo_camera Szélsőjobboldali tüntetők a brazíliavárosi parlament tetején 2023. január 8-án. A bukott elnök, Jair Bolsonaro hívei aznap a parlament mellett a legfelsőbb bíróság és az elnöki palota épületét is lerohanták, a hadsereg pedig nem segített a rendteremtésben. Fotó: JOEDSON ALVES/Anadolu Agency via AFP

Lula új főparancsnoknak a délkeleti katonai körzet eddigi parancsnokát, Tomás Miguel Ribeiro Paiva tábornokot nevezte ki, jelentette az egyik legtekintélyesebb brazíl lap, a Folha de Sao Paulo. Ő a héten szenvedélyes beszédben állt ki az alkotmány és az állami intézmények védelmében, és a választások eredményének tiszteletben tartására szólított. Egyben megerősítette elkötelezettségét a politikamentes, pártsemleges hadsereg mellett. Brazíliában 1964-85 között katonai diktatúra volt, vagyis ez korántsem magától értetődő.

A most leváltott főparancsnokot, Arruda tábornokot tavaly december 28-án, négy nappal Lula elnöki beiktatása előtt nevezte ki rangidősként a leendő védelmi miniszter, az elnök Munkáspártjához tartozó José Múcio Monteiro Filho. Leváltását Lula elnök környezetében a Folha szerint most azzal indokolták, hogy megingott benne a bizalom, mert nem mutatott hajlandóságot azonnali intézkedéseket hozni az elnök és a hadsereg katonái között megingott bizalom helyreállításáért.

Az új főparancsnok, Tomás kinevezése már decemberben, Arruda kinevezése előtt felmerült, de munkáspárti körökben attól tartottak, hogy a nézeteit szivesen artikuláló tábornok független erőként tűnhet fel meg a közvélemény szemében, írja a Folha. (Via Folha de Sao Paulo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt