Rejtély Lengyelországban: mit keresett három búvár az éjjel a leendő lengyel gázterminál közelében?

külföld
január 21., 16:07
comments 45

Gyanús magyarázatot tudott csak adni három, a viharos Balti-tengerből kimentett búvár Lengyelországban arra, hogy mégis mi a fenét kerestek éjnek évadján a fagyos vízben, ahonnan a parti őrségnek kellett kimenteni őket, írja a CBS News. Ráadásul nem is akárhonnan: a búvárokat a gdanski olajkikötő, a Naftoport mellett mentették ki a vízből egy olyan terület közelében, ahová a cseppfolyósított gáz fogadására szolgáló terminál építését tervezik.

A búvárok, akik közül csak egy tudta egy spanyol útlevéllel igazolni magát, a többieknél semmilyen irat nem volt, azt állították, hogy ők csak borostyánkő után kutattak. Ez elég gyanús magyarázat, több okból is: a környék ugyan gazdag borostyánkőben, de az apró mézsárga kavicsokat talán egyszerűbb lett volna nappal, nyugodt tengeren keresni. Ők viszont éjjel, a viharos tengeren próbálkoztak. Hajnali kettőkor mentették ki őket a két fokos vízből, magas dagály idején, miközben a tengert viharos szél korbácsolta. "A tengeri kutató-mentőszolgálatnál töltött 12 évem alatt még sosem tapasztaltam ilyet. Elég természetellenes dolog ilyen körülmények között búvárkodni" - nyilatkozta a CBS-nek Rafal Goeck, a mentőszolgálat, a SAR szóvivője.

photo_camera A víz alatti robogó, ami ugyan felkavarja a tenger alján az üledéket, így tökéletesen alkalmatlan erre, a búvárok mégis azt állítják, hogy borostyánkő kereséséhez használták Fotó: Lengyel Tengeri Kutató-Mentőszolgálat - közkincs

A búvárok ráadásul egy vízalatti robogót is használtak, ami borostyánkővadászatnál inkább ellenjavalt. Ennek hajócsavarja ugyanis éppenséggel felkavarja a tenger alján a homokot, minimálisra csökkentve a látótávolságot.

A SAR-t az éjjel riasztották a búvárok bajba jutott hajójához, egy élénk piros motorcsónakhoz, aminek elromlott a motorja. Már az is elég gyanús körülmény, hogy a bajba jutott csónak személyzete azt állította, hogy már hat órája próbálták újraindítani a hajót, de arra nem volt magyarázatuk, hogy miért vártak ennyit a segélykéréssel.

photo_camera A rejtélyes búvárcsapat piros motorcsónakja. Hat órán át nem hívtak segítséget. Fotó: Pomerániai Rendőrség - közkincs

Minden gyanús körülmények ellenére a rendőrök, akik azt ugyan megállapították, hogy a búvárok a szükséges engedélyek hiányában merültek kritikus infrastruktúra közelében hangoztatott céljukra alkalmatlan eszközökkel, és egy kivételével még csak igazolni se tudták magukat, nem kezdtek nyomozásba. Szabadon engedték a búvárokat, akik a sajtóhírek szerint azóta már el is hagyták Lengyelországot.

Hogy kik voltak, az rejtély. A telefonszámok, amiket megadtak a rendőröknek, vagy másokéi, vagy nem működnek. Most mindenesetre a rendőrség és a lengyel nemzetbiztonság is vizsgálatot kezdett, de a nyomozást vezető Központi Nyomozó Iroda nem kívánt válaszolni a CBS megkeresésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt