Scholz és Macron együtt állt ki Ukrajna támogatása mellett

külföld
január 22., 19:00
comments 4

Európa jövőjének motorja a francia-német együttműködés - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő vasárnap a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából a két ország kormányának és képviselőinek részvételével a párizsi Sorbonne egyetemen rendezett ünnepségen.

"A jövő, a múlthoz hasonlóan a két ország közötti együttműködésen alapul, amely az egyesült Európa motorja" - fogalmazott Olaf Scholz, aki a két ország közötti együttműködést egy olyan "kompromisszumos gépezetnek" nevezte, amely lehetővé teszi "az ellentétek és a különböző érdekek átformálását összetartó cselekvéssé".

Emmanuel Macron szerint a Franciaország és Németország "egy testben két lélek". A francia elnök arról beszélt, "új energetikai modellt kell építeni", ösztönözni kell az innovációt és a jövő technológiáit, és egy olyan Európai Uniót kell előnyben részesíteni, amely "képes önálló geopolitikai hatalomként fellépni védelmi, űrkutatási és diplomáciai kérdésekben".

A Németország és Franciaország közötti történelmi megbékélés alapját megteremtő Élysée-szerződést 1963. január 22-én írta alá Konrad Adenauer és Charles de Gaulle a párizsi Elysée-palotában. A megállapodást fokozatosan erősítették meg, 1988-ban Helmut Kohl kancellár és Francois Mitterrand elnök a biztonság, valamint a gazdasági és monetáris politika érdekében francia-német kormányüléseket indított.

photo_camera Olaf Scholz és Emmanuel Macron Párizsban. Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

A hatvanadik évforduló nagyszabású megünneplése Párizsban alkalmat teremthet arra is, hogy a két ország között az elmúlt hónapokban hűvösre fordult viszonyon javítsanak. Az ukrajnai háború következtében az energetikai és a védelmi kérdésekben kibontakozó nézeteltérések a két ország között olyan méreteket öltöttek, hogy októberben elhalasztották az évente hagyományosan megrendezett közös francia-német kormányülést.

Amióta Olaf Scholz lett a német kancellár, a francia kormány gyakran vádolja Németországot azzal, hogy előzetes egyeztetés nélkül hoz meg döntéseket, miközben a német diplomácia is hasonló szemrehányásokat tesz az Elysée-palotával kapcsolatban. A Sorbonne egyetemen elmondott beszédükben mindenesetre mindkét vezető jelezte, hogy "megingathatatlanul" és addig támogatja Ukrajnát Oroszországgal szemben, ameddig csak szükséges.

Vasárnap Scholz arról beszélt, hogy "Putyin imperializmusa nem győzedelmeskedhet. Nem fogjuk hagyni, hogy Európa visszatérjen azokhoz az időkhöz, amikor az erőszak váltotta föl a politikát, és a kontinensünket szétszaggatta a gyűlölet és nemzetek rivalizálása.""Ameddig csak szükséges, folytatjuk minden támogatás biztosítását Ukrajnának, amilyenre csak szüksége van" - mondta a német kancellár. "Együtt, európaiként, az európai békeprogramunk védelme érdekében" - tette hozzá. Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott, hogy a két ország "megingathatatlanul" támogatja az ukrán népet "minden téren". (MTI, Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt