Hollandia betiltaná az egészségtelenre tenyésztett háziállatokat

ÁLLAT
2023 január 23., 19:04
comments 23

Hollandiában hamarosan tilos lehet majd túlságosan lapos orrú kutyákat, lógó fülő macskákat és hasonló "dizájner" háziállatokat tartani, reklámanyagokban vagy a közösségi médiában mutogatni. Piet Adema kultúráért, természetért és élelemminőségért felelős miniszter szerint azért van szükség tiltó intézkedésekre, mert mint fogalmazott,

"pokollá tesszük ártatlan állatok életét csak azért, mert azt gondoljuk, hogy szépek vagy cukik."A tiltás olyan kutya és macskafajtákra vonatkozna, amelyeket egy külső jegy mentén tenyésztettek, amely külső jegy viszont komoly egészségügyi problémákat okoz az állatoknak. A bulldogok és Cavalier King Charles spánielek orrát például olyan rövidre alakították a tenyésztők, hogy az ilyen kutyáknak sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek légzésproblémáik, és a szembetegségekre is sokkal inkább hajlamosak, mint már kutyafajták. A lógó fülű macskafajtáknak pedig a fül porcainak torzulása okozhat komoly fájdalmat.

photo_camera Angol bulldog az állatorvosnál. Fotó: PETER KNEFFEL/dpa Picture-Alliance via AFP

Hollandiában már 2014 hozták az első szabályokat az ilyen állatok tenyésztésének tiltására, amelyeket 2019-ben pontosítottak. Azóta például nem lehet olyan kutyát tenyészteni az országban, aminek az orra fele olyan hosszú, mint a koponyája.

Az újabb szabályokkal viszont a kormány azt is betiltaná, hogy külföldről hozzanak be ilyen állatokat. Ezzel Hollandia menne a legtovább ezen a területen. Norvégiában egy bírósági döntés tavaly kimondta, hogy az angol bulldogok és King Charles spánielek tenyésztése ellentmond az állam állatjóléti szabályozásainak, ezért tilos. Ettől viszont még bárki legálisan importálhat és tarthat fulladozó bulldogokat és hasonló kedvenceket.

A kormány szerint az egészségtelenre tenyésztett háziállatok azért olyan népszerűek, mert a közösségi médiában celebek és influenszerek az ilyen kedvenceikről posztolnak, vagy a cukiságfaktor miatt ilyen állatokkal reklámoznak termékeket. Éppen ezért az új szabályok ezt is megtiltanák. (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.