Polt Péter és az Integritás Hatóság elnöke megbeszélték, mit kell tenni a korrupció visszaszorításáért

belföld
2023 január 23., 11:54

Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn hivatalában fogadta az Integritás Hatóság elnökét, Biró Ferencet. A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása alapján azt írja, a Polt által kezdeményezett találkozó célja az ügyészség korrupció ellenes tevékenységének bemutatása, az Integritás Hatóság megkezdett munkájának összefoglalása, valamint a két szervezet közötti munkamegállapodás előkészítése volt.

BÍró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész
photo_camera Fotó: Ügyészség

Az ügyészség szerint Polt és Bíró is „eredményesnek ítélték” a találkozót. Polt Péter „ismertette az ügyészség korrupcióellenes tevékenységét, külön kiemelve a Központi Nyomozó Főügyészséget, amelynek egyik fő feladata az államigazgatásban, döntéshozatali jogkörrel rendelkezők esetében felmerülő hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, befolyás vásárlása esetén való eljárás”. Ezeken túl Polt „bemutatta azt a nemzetközi tevékenységet, amit a magyar ügyészség a korrupció megfékezése érdekében végez” és „külön kiemelte a Eurostattal, az OLAF-fal és az Európai Ügyészséggel való kiváló együttműködést”. Az ügyészség közleménye ezután úgy folytatódik, hogy az Integritás Hatóság elnöke, vagyis Bíró Ferenc pedig „tájékoztatta a legfőbb ügyészt a szervezet megalakulása óta tett lépéseiről, illetve a civil szervezeteknek is teret biztosító Korrupcióellenes Munkacsoport felállításáról és a Munkacsoportban végzett munkáról”.

Az ügyészség szerint „a felek egyetértettek abban, hogy rövid időn belül egy munkamegállapodást dolgoznak ki, amely a két szervezet gyakorlati együttműködésének kérdéseit fogja rendezi”.