RTL: Völner Pál vallomásában két másik államtitkárra mutogat

belföld
2023 január 23., 14:29
comments 6

„A minisztériumban a hivatásrendekkel, bíróságokkal, ügyészségekkel, közjegyzőkkel, végrehajtókkal az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár tartotta a kapcsolatot és látta el a minisztériumi feladatokat.

E tekintetben teljeskörűen Dr. Vízkelety Mariann, később Dr. Hajas Barnabás államtitkárok jártak el, én csak néhány kiemeltebb protokolláris eseményen szerepeltem.”

Ezt írta tizenöt oldalas vallomásában még tavaly márciusban Völner Pál. A vallomás részleteit az rtl.hu ismerteti. A fenti idézet azért fontos, mert az egyik vádpont szerint Schadl Völneren keresztül azt érte el, hogy csak azok kapjanak végrehajtói kinevezést, akikkel ő megállapodott (és akiktől kenőpénzt szedett be). Völner tehát azt vallja, hogy ő ha akart volna sem tudott volna segíteni ebben.

Az általa tett vallomásban, amely az rtl-hez eljutott, gyorsan hozzáteszi azt is, hogy a Vízkelety és Hajas államtitkárok amúgy becsületes emberek. „A nevezett államtitkárok egyébként véleményem szerint semmilyen módon és senki által nem voltak befolyásolhatók, feladatukat mindvégig kiemelkedően és kiválóan látták el” – fogalmazott Völner Pál.

Ugyanakkor a helyzet tisztázása érdekében indítványozta a két érintett államtitkár, azaz Vízkelety Mariann és Hajas Barnabás tanúkénti meghallgatását is.Vízkelety Mariann amúgy a minisztériumi munkája mellett a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke is 2019 óta. Ez egy 1996-ban alakult, jobboldali háttérszervezet. Ők szervezik például Orbán Viktor évértékelőit évről évre.

A Völner által elmondottakhoz képest a Blikk éppen ma publikálta azokat a hangfelvételeket, amelyekből az egyiken Völner Schadl-lel beszél meg egy erősen kenőpénzátadásnak tűnő találkozót.

Völner a Hír TV műsorában.
photo_camera Völner a Hír TV műsorában. Forrás: Hír Tv/Youtube

Az rtl által bemutatott Völner-vallomás főbb idézetei még:

  • „A gyanúsításban szereplő 83 millió forint jogtalan előnyt sem egyben, sem részletekben nem vettem át”
  • „A minisztériumba új emberként kerülve olyan hírekre emlékszem, hogy a végrehajtói szabályozás reformjait követően ő az az ember, aki alkalmas arra, hogy rendet teremtsen a korábbi zavaros kamarai viszonyok után” (Schadl Györgyről mondta ezt.)

  • „Hogy Schadl György a saját befolyását mire használta fel, azt nem róhatják az én terhemre.”

  • „Jó munkakapcsolat alakult ki köztünk, mivel minden végrehajtással kapcsolatos kérdésben tájékozott volt, gyorsan akár telefonon tudott pontos információkat mondani, vagy nagyon rövid határidőn belül segített abban, hogy a végrehajtóktól pontos információkat kaphassak a feltett kérdésekkel kapcsolatban.” (Schadl Györgyről mondta ezt is.)

  • „Névnapokhoz, ünnepnapokhoz kötődően italt is ajándékoztunk egymásnak. Emlékezetem szerint 2021 április 15-én György napra tekintettel én ajándékoztam a részére italt, hogy ő is adott volna italt, nem emlékszem, de nem zárom ki.”

A Schadl-Völner üggyel 2022-ben részletesen foglalkoztunk, a birtokunkba jutott nyomozati anyagok alapján mutattuk be többek között azt, hogy hogyan zajlottak a két főszereplő találkozói a nyomozók szerint, illetve hogy milyen korrupciógyanús ügyeket tárt fel az ügyészség az egyetemeken, és hogyan nyomult Schadl a bíróságokon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.