Nem találtak új főigazgatót a fővárosi állatkert élére

Budapest
2023 január 24., 07:39

Eredménytelenül zárult a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) főigazgatói posztjára még tavaly kiírt pályázat – írja a Népszava. A bíráló bizottság decemberben még időt kért, idén januári ülésén pedig meghallgatta az egyetlen érvényesnek nyilvánított pályázatot benyújtó jelöltet, akinek nevét a lap az illető kérésére nem közölte.

„A több mint két órás ülésen meghallgatták a jelöltet, aki nagyon szép pályázatot rakott össze, amelyben részletesen bemutatta az állatkert múltját és részben a jelenét. A bíráló bizottság azonban hiányolta a stabil jövőképre, illetve a gazdasági alapok megerősítésére és fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket. Ezek hiányában nem tartotta elég meggyőzőnek a pályázatot a bíráló testület. A szavazáson végül 2 igen, 5 nem és 2 tartózkodás mellett nem támogatták a jelöltet. Az eljárás így eredménytelenül zárult, az erre vonatkozó előterjesztést szerdán tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés” – válaszolta a Népszava kérdésére Bősz Anett kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, aki hozzátette, hogy a pályázót nem „valamiféle politikai áramlat” sodorta el. A pályázatot a szakma testületben ülő képviselői nem tartották elég meggyőzőnek.

Bősz szerint kétséges, hogy egy új pályázaton más eredményre jutnának ugyanazon feltételrendszer mellett, mivel csak szűk szakmai körből meríthetnek. Bősz szerint az lehetne megoldás, ha az állatkertet gazdasági társasággá alakítanák át, és a létesítményt anyagilag függetlenítenék a fővárosi önkormányzattól. Javaslatát, hogy mérjék fel a részvénytársassággá alakítás lehetőségeit, támogatta a fővárosi kabinet

„A részvénytársasági forma felgyorsíthatná a folyamatokat, nem oszlanának meg a felelősségi körök, segítené a Fővárosi Állat- és Növénykert saját lábra állását. Nem véletlen, hogy a fővárosi állatkert az egyetlen, amely költségvetési intézményként működik a hazai állatkertek közül. A gazdasági társasággá szervezés rugalmasabb pénzügyi és marketing stratégia indítását tenné lehetővé” – mondta Bősz, aki az átalakításkor támaszkodna a fővárosi önkormányzati csarnokokat, piacokat, üzletközpontokat és egyéb kereskedelmi létesítményeket üzemeltető társaság átalakításakor szerzett tapasztalatokra.