Úgy néz ki, hogy Olaf Scholz végül ráengedi a Leopardokat az oroszokra

külföld
2023 január 24., 19:10

Hetek óta nyugati politikusok, szakértők és szervezetek sora követeli egyre hangosabban a német kormánytól, hogy engedje Leopard 2 típusú tankjait harcolni Ukrajnában, az oroszok ellen.

Olyan tankgyártó nemzetek is sürgették Berlin jóváhagyását, mint Franciaország és az USA, amelyek a legmodernebb, kategóriájukban a német Leopardhoz mérhető tankokat képesek előállítani.

Az ukrán kormány is a németet sürgeti, nem másokat, hogy adjon tankot, vagy legalább engedje, hogy más adjon Leopardot nekik – a német kormány jóváhagyása nélkül senki sem adhatja tovább a sajátjait sem.

Lengyelország kedden kérte hivatalosan a német kormánytól, hogy a sajátjaiból 14 darabot átadhasson Ukrajnának. Hétfőn a német külügyminiszter azt mondta, ha a lengyelek hivatalosan kérik, akkor a berlini kormány nem áll ellen, majd Olaf Scholz kancellár szóvivője rögtön lehűtötte a kedélyeket, mondván, nincs erről még döntés. Korábban a spanyol kormány 40-et ígért a saját Lepoardjaiból Ukrajnának, de Madrid még nem fordult exportengedélyért Berlinhez, ahogy a néhány darabot belengető dán és finn kormány sem.

Kedd este a Spiegel és a Politico is saját német kormányzati forrássaira hivatkozva azt írta, szerda kora délután a kancellár bejelenti, hogy enged a lengyel kérésnek, sőt akár németországi tankok átadását is bejelentheti. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg.

Miért a Leopardot kéne adni?

Elsősorban azért, mert jó, és nagyon sok van belőle.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.