A Rogán-féle titkosszolgálat talált egy svájci alapítványt és még egymilliárdot az ellenzék külföldi kampánypénzei között

POLITIKA
2023 január 25., 10:44
comments 14

A korábban ismertté váltnál nagyobb, négymilliárd forintot meghaladó összeget utalt Magyarországra az Action for Democracy (AD) és egy másik, az AD-val azonos célokkal működő svájci alapítvány - írja az MTI a Nemzeti Információs Központ (NIK) által készített tájékoztató alapján, amelyet az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapján publikáltak szerda reggel. A NIK a Rogán Antal miniszter alá rendelt új szuper-titkosszolgálat.

A NIK főigazgatója, Kovács Zoltán dandártábornok által jegyzett irat szerint az amerikai szervezet által nyújtott támogatás végösszege 3 174 076 395 forint, ami mintegy 160 millióval több a korábbi tájékoztatásban szereplő adatnál; az összeget a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak, az Edemokrácia Műhely Egyesületnek, valamint öt gazdasági társaságnak utalták át.

Az utalások 34 százalékát, csaknem 1,1 milliárd forintnyit az Ez a lényeg portált működtető Oraculum 2020 Kft. kapta. Ugyanakkor "a cég egy másik, az AD-val azonos célokkal működő svájci alapítványtól további mintegy 900 millió forintot kapott". Így jön ki a NIK szerint a négymilliárd forintot meghaladó összeg. A dokumentum megállapítja, hogy

az alapítvány aktivitására, valós tevékenységére vonatkozóan nem lelhető fel nyílt forrásból hozzáférhető információ.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az AD-ről megállapítják, hogy eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozták létre, és a szervezet mögött az amerikai Demokrata Párthoz közvetlenül kapcsolódó személyek állnak. A jelentés szerint az Oraculum a beérkező források koordinátora és továbbadója, például plakátcégek és közvélemény-kutató cégek irányába. A Rogán-féle szuper-titkosszolgálat végső értékelésében arra jut, hogy

a külföldi politikai szervezet által a magyar választások időszakában Magyarországra utalt támogatás a magyar választások befolyásolását szolgálta. Ez egyértelműen Magyarország szuverenitásának megsértését jelenti, egyúttal felveti a vonatkozó magyar jogszabályok megsértésének gyanúját is.

Korábban megírtuk, hogy Action for Democracy határozottan elutasította, hogy a magyar kormány politikai célok szolgálatába állította a titkosszolgálatokat, amikor szervezetük magyarországi aktivitását figyeltették meg. Márki-Zay Péter szerint nincs is ügy, mivel a Mindenki Magyarországa Mozgalomnál csak kihasználták a törvényi kiskaput, az ellenzéki pártok kampányára pedig nem költöttek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.