Kártérítést kapott a bíró, aki az életkora miatt nem vezethet több meccset a német első és másodosztályban

németország
2023 január 25., 15:40

A frankfurti bíróság 48 500 eurós kártérítést ítélt meg a korábbi futballbírónak, Manuel Gräfének. A játékvezető azért perelte be a német szövetséget (DFB), mert az életkora miatt nem vezethetett több meccset.

A 49 éves felperes 190 ezer eurót (73,9 millió forint) követelt diszkriminációra hivatkozva, végül 48 500 eurós (18,8 millió forint) bánatpénzt kapott, de nem helyezték vissza a Bundesliga játékvezetői listájára, bár ezt is szerette volna elérni.

A müncheni Allianz Arena 2021-ben.
photo_camera A müncheni Allianz Arena 2021-ben. Illusztráció: Frank Hoermann/Sven Simon/dpa via AFP

Az eljárás lényege, hogy a DFB szabályzata szerint 47 évesnél idősebb bírók nem vezethetnek meccset az élvonalban és a másodosztályban. Gräfe – akinek 289 levezetett mérkőzés után kellett befejeznie a pályafutását – arra hivatkozott a bíróságon, hogy ez csak egy gyakorlat, a korhatárkorlátozás hivatalosan nem szerepel a szabályzatban.

Az irányító testület jelezte, hogy a jövőben várhatóan finomítani fogja a korhatárra vonatkozó szabályozását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.