Szimulált csapásmérést hajtott végre az Atlanti-óceánon egy orosz hadihajó

külföld
2023 január 25., 10:05
comments 15

Az újgenerációs, Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskov hadihajó csapásmérő képességeit tesztelte Oroszország az Atlanti-óceán nyugati részén – közölte az orosz védelmi minisztérium szerdán.

A tárca bejelentése szerint az év elején hadrendbe állított fregatt számítógépes szimulációval hajtotta végre a műveletet. A közlemény arra nem tért ki, hogy valódi rakétakilövés is lezajlott volna a hadgyakorlaton.

Szergej Sojgu védelmi miniszter január elején jelentette be, hogy az Admiral Gorskov hadrendbe állt, majd az Atlanti- és az Indiai-óceánt, valamint a Földközi-tengert érintő hosszú távú hajózásra indult, amelyen a Vlagyimir Putyin elnök által a világon egyedülállónak nevezett Cirkon manőverező robotrepülőgépek használatát gyakorolja.

Így néz ki a Cirkon kilövése. 2019-ben a Barents-tengeren tesztelte az orosz flotta.
photo_camera Így néz ki a Cirkon kilövése. 2019-ben a Barents-tengeren tesztelte az orosz flotta. Fotó: HANDOUT/AFP

Sojgu közlése szerint a fegyver megbízhatóan hatol át a lég- és rakétavédelmi rendszereken, sebessége kilenc Mach feletti, hatótávolsága pedig meghaladja az ezer kilométert. Mint mondta, a hajó a Cirkonokkal képes célzott és erőteljes csapást mérni tengeri és szárazföldi ellenfélre egyaránt.

Orosz tisztségviselők többször is figyelmeztettek arra, hogy Moszkva bevetheti a világ legnagyobb nukleáris fegyverarzenálját, ha fenyegetve érzi magát az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás miatt. Németország és az Egyesült Államok is épp most készül modern harckocsikat szállítani Ukrajnába.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.