Schadl György még az építési ellenőrt is megkente legalább félmillióval, hogy elnézzék a túlépített nyaralóját

POLITIKA
2023 január 26., 07:22
comments 9

Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke személyes ügyekben sem volt rest kenőpénzt bevetni, ahogy az az ügy Blikk által közzétett nyomozati hanganyagának újabb részletéből kiderül.

Eszerint Schadl nyaralót vett magának és feleségének, és elkezdték átalakíttatni. De nem elég, hogy a felújítás lassan haladt és egyre drágább lett, még egy építési ellenőrrel is meggyűlt a baja. Az illető, P.B. ugyanis jelezte, hogy túlépítés miatt nem engedik majd az épületet használatba venni. Az ellenőr érkezésére Schadl így készült:

Schadl: „Helló. Elvben holnap háromnegyed kettőre jön ki ez a B. bácsi, tudod, melyik B. bácsi… Szerinted mennyit vigyek magammal úgy, hogy ebédre elég legyen, mert az egy drágább étterem.”

X.: „Hát, mit tudom én, három-négy körül biztosan megállunk. Nem?”

Schadl: „Akkor viszek öt kilót.”

Ez a találkozó végül meghiúsult, és amikor az ellenőr váratlanul felbukkant az építkezésen, akkor a kivitelezőjét, L.-t bízta meg azzal, hogy kenje meg az illetőt.

L.: „Most megyek a fiúkhoz. Megjött a B.”

Schadl: „Ne idegesíts már! Akkor menj oda, légy szíves! Figyelj csak, úgy tárgyalj vele, mintha a nevemben tennéd, és azonnal 5 kilót ajánljál fel azzal, hogy ezt szeretnénk, és ebbe az irányba terelgesd, jó?… Mindenképpen rászánnánk erre ötszázezer-egymillió forintot.”

L.: „Ötössel kezdek.”

Végül megkapták az engedélyt, de P.B.-t kirúgták, és vádlott lett az ügyben. Ám az ellenőr azt mondta el a kihallgatáson, hogy „osztályvezetői szinten hangzott el utasítás rá, hogy mindenképpen ki kell adni.”

Völner Pál a lehallgatások idején az igazságügyi minisztérium államtitkára volt, a miniszter Varga Judit. 2021 decemberében jelentek meg az első hírek arról, hogy Völnert azzal gyanúsítják, rendszeresen kenőpénzt fogadott el Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Varga Judit ezután arról beszélt, semmit nem tudott arról, mit művel Völner, és nem gondolta, hogy neki bármilyen felelőssége van az ügyben.

2022 nyarán aztán már Varga Judit tanúként való kihallgatását is kezdeményezte Völner Pál ügyvédje, mert a volt államtitkár olyan kérdéseket kapott az ügyészségtől, amikre szerinte a miniszter tudna válaszolni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.