A Türk Befektetési Alap elnökével tárgyalt Orbán a Karmelitában

belföld
2023 január 27., 15:00
comments 3

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Bagdad Amrejevet, a Türk Befektetési Alap elnökét - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az alap 350 millió dolláros alaptőkével indul, és a kis- és középvállalkozások projektjeit szeretné majd elsősorban támogatni, mondta. A megbeszélésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) átadja a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést Bagdad Amrejevnek, a Türk Befektetési Alap elnökének a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 27-én.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) átadja a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést Bagdad Amrejevnek, a Türk Befektetési Alap elnökének a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 27-én. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy Üzbegisztán nagykövetséget nyit Budapesten.

A befektetési alap a Türk Államok Szervezetének közös pénzügyi intézménye, aminek célja a tagállamok - Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Kazahsztán, Törökország, Kirgizisztán és megfigyelőként Türkmenisztán és Magyarország - gazdasági potenciáljának mobilizálása, a kereskedelmi és gazdasági együttműködés erősítése közös befektetések megvalósításával. Az alapról szóló megbeszélésen Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vett, aki Facebook bejegyzésben osztotta meg az ezt követő sajtótájékoztatót. „Mindegyik türk tagállammal stratégiai szintre emeltük a kapcsolatainkat” - mondta Szijjártó, aki szerint az elmúlt 10 évben négy és fél milliárd dollárra nőtt a kereskedelmi forgalmunk ezekkel az országokkal. Szerinte Magyarország számára óriási lehetőséget jelent az alap.

Szijjártó azt is jó hírnek nevezte, hogy mára Magyarország nagykövetséget nyitott minden türk államban, és a szervezet országai közül utolsóként Üzbegisztán is bejelentette, hogy diplomáciai képviseletet hoz létre Budapesten. A sajtótájékoztató végén, a külügyminiszter a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki Bagdad Amrejevet, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) főtitkáraként végzett munkájának elismeréseként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.